Sosy do sałatek

Sosy do sałatek

W ramach zdrowej diety sałatka składająca się z warzyw i produktów białkowych może stanowić pyszną przekąskę lub danie. Sos jest tak samo ważny jak główne składniki.
Nieodpowiedni sos może zrujnować zdrowy charakter sałatki. Wiele dressingów dostępnych w sklepach zawiera cukier, konserwanty i sztuczne aromaty. Lepiej jest zrobić własny sos. To nie jest trudne!

Łatwo zauważyć, że sosy i dressingi domowej roboty są najzdrowsze. Wystarczy dodać oliwę z oliwek, olej rzepakowy lub lniany do mieszanki ulubionych ziół, takich jak bazylia, tymianek, oregano. Taki delikatny dressing świetnie nadaje się do sałatek z surowych warzyw. Jogurt grecki zmieszany z ziołami, oliwą z oliwek i rozgniecionym awokado z ziołami może być stosowany jako zamiennik majonezu. Chociaż są one wysokokaloryczne, są również bardzo zdrowe dla serca. Sos pesto, przygotowany ze świeżej bazylii, czosnku i orzeszków piniowych, można dodawać do makaronu. Sos ten jest pełen witamin i przeciwutleniaczy.
Gotowe sosy często zawierają niewielkie ilości ziół, przypraw i warzyw. Wynika to również z nadmiaru soli, cukru i tłuszczu. Naszych zmysłów nie budzą starannie dobrane składniki. Jednak nie zawsze po przygotowaniu domowego sosu nasze kubki smakowe doznają nowych, ekscytujących wrażeń.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.