Musztarda, majonez

Musztarda, majonez

Musztarda, znana na całym świecie przyprawa, jest również podstawą na polskich stołach kuchennych. Mimo swojej popularności, powszechnie lubianego smaku i walorów zdrowotnych, musztarda jest wciąż niedoceniana. Wyjaśnimy, dlaczego musztarda jest dobra dla Ciebie i jak włączyć ją do codziennej diety.
Oto najbardziej znane rodzaje musztardy i ich zastosowanie
Na rynku dostępnych jest wiele odmian musztardy. Każdy producent tworzy własną recepturę. Oto najbardziej znane odmiany musztardy:

Dijon - do produkcji dijon używa się białego wina zastąpionego octem, które ma wytrawny, lekko pikantny smak. Jest używana w kuchni francuskiej jako składnik dressingów i sosów do mięs i sałatek.

sarepska - wytwarzana z odmiany musztardy sarepskiej, białej i ciemnej, ma charakterystyczny smak i konsystencję. Świetnie nadaje się do wędlin, kiełbas i serów, może być również stosowana jako składnik marynat.

gorczyca rosyjska - jest to pikantna, grubo mielona mieszanka nasion gorczycy, którą można stosować do przyprawiania grillowanych, pieczonych i smażonych potraw mięsnych. Dobrze komponuje się z kiełbasami i karkówką, schabem i wędlinami.
Delikatesy to rodzaj delikatesów, które można dodawać do wędlin, mięs i kiełbas. Charakteryzuje się łagodnym, delikatnym smakiem i kremową konsystencją.

Francuska - jedyna musztarda, która zawiera całe, niezmielone ziarna gorczycy. Jest pikantna i świetnie nadaje się do pieczenia i smażenia.

Kremska - słodka, z drobno zmielonymi nasionami gorczycy, które podkreślają smak gorących lub zimnych potraw. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek, dressingów, zimnych mięs i serów.

Chrzan - Jasnokremowy kolor i klasyczny smak chrzanu doskonale komponuje się z białą kiełbasą, jajkami, potrawami z grilla, a także pieczoną lub duszoną wołowiną.

pieprz - pikantna, aromatyczna odmiana z marynowanymi ziarenkami pieprzu. Ma uniwersalny charakter.

Musztarda stołowa - średnio ostra, o jasnym kolorze, używana do nadawania smaku kanapkom, sałatkom i daniom mięsnym. Może być również stosowana jako składnik sosów winegret.
Można też wyróżnić mniej znane odmiany musztardy: angielską (bardzo ostrą, z kurkumą), bawarską (z miodem), amerykańską klasyczną, a także musztardy smakowe (np. grillową, miodową, czosnkową oraz te z różnymi dodatkami, np. piwną, estragonową czy ze smażoną cebulką. Dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych można przygotować specjalne rodzaje musztard bezglutenowych. Specjalne edycje obejmują musztardy ekologiczne, vege lub dla dzieci. Można też zrobić własną musztardę. Najprostszą musztardę robi się z ziaren gorczycy, które namoczono w wodzie, occie lub winie, a następnie spęczniały z miodem, solą i wodą.

Majonez, gęsty sos z oleju i żółtek jaj, który powstał we Francji, jest gęstym sosem. Choć dziś zrobienie majonezu w domu nie jest trudne, robi to bardzo niewiele osób. Najczęściej sięgamy po majonez z półek sklepowych. Zarówno majonez kupiony w sklepie, jak i zrobiony w domu może mieć różne właściwości odżywcze i fizyczne.
Majonez jest dobrze znanym dodatkiem do żywności. Majonez jest dobrze znanym dodatkiem do żywności. Majonez kupuje 93% Polaków. Rocznie spożywamy go prawie 600 milionów złotych. Jego spożycie znacznie wzrasta w okresie świątecznym.
Często zastanawiamy się, czym właściwie jest majonez. Tak naprawdę jest to sos majonezowy. Jest to emulsja na zimno, która jest jednym z najważniejszych sosów bazowych, jakie powinien znać każdy kucharz. Zgodnie z Polską Normą majonez można zdefiniować jako produkt otrzymywany przez emulgowanie olejów roślinnych w fazie wodnej w obecności żółtka jaja.

Dietetyczne zamienniki majonezu.
Możliwe jest obniżenie kaloryczności potraw poprzez zastąpienie majonezu jogurtem naturalnym. Można go używać do sałatek i sosów, takich jak tatarski, chrzanowy i czosnkowy. Można również użyć jogurtu greckiego jako bazy do uzyskania gęstszej konsystencji.
Sos majonezowy to świetny sposób na przygotowanie przyjaznej dla diety wersji majonezu. Wystarczy wymieszać twaróg, musztardę i jajko. Upewnij się, że żółtko nie jest suche.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.