Soczewica

Soczewica

Soczewica ma wiele zalet, między innymi jest tania, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Mimo to nie jest często spotykana na polskich talerzach. Zazwyczaj występuje w daniach wegetariańskich. Jadalną częścią tej rośliny są nasiona. Mają one owalny, płaski kształt. Istnieje wiele rodzajów soczewicy. Oprócz odmian czerwonych, zielonych i czarnych istnieje również soczewica żółta i pomarańczowa. Bez względu na kolor soczewica ma ten sam charakterystyczny orzechowy smak. Ponieważ każda odmiana soczewicy ma inne przeznaczenie i konsystencję, każdy jej rodzaj można przyrządzać w inny sposób. Różnią się one między sobą pod względem wartości odżywczych, właściwości i kalorii.

- CZARNA SOCZEWICA
Soczewica czarna jest również nazywana belugą. Jej ziarna są podobne do kawioru. Nie należy jej namaczać przed gotowaniem, które może trwać około 25 minut. Soczewica świetnie nadaje się do zup, pikantnych przekąsek i kolorowych sałatek. Jej czarny kolor wygląda bardzo atrakcyjnie na talerzu, dlatego warto zwrócić uwagę na jej wygląd. Ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy czarna soczewica jest uważana za najzdrowszą.
 

- SOCZEWICA CZERWONA (RED LENTILS)
Ta czerwona odmiana jest najłatwiejsza do przyrządzenia. Po opłukaniu i namoczeniu w gorącej wodzie gotowanie trwa zaledwie 15 minut. Soczewica czerwona jest najlepsza i najdelikatniejsza ze wszystkich odmian. Dlatego najlepiej dodawać ją do zup i past, sosów, kremów i przecierów o słodkim smaku.

- ZIELONA SOCZEWICA
Mimo że przed gotowaniem soczewica zielona musi być moczona przez co najmniej 30 minut, zachowuje swoją sypkość. Ze względu na swój łagodny i przyjemny smak jest łatwa do przyprawiania. Świetnie nadaje się do przyrządzania past, kremów i farszów.

Soczewica ma wysoką wartość odżywczą.

Soczewica występuje w wielu odmianach, a wszystkie są bogatym źródłem cennych składników odżywczych, które wspomagają zdrowy rozwój. Soczewica jest dobrym źródłem białka. W 100 g ugotowanych ziaren znajduje się około 24 g białka. Jest to również jedno z najłatwiej przyswajalnych źródeł białka roślinnego.
Soczewica zawiera również dużo błonnika, witaminy A, K i witamin z grupy B, a także minerałów, takich jak mangan i miedź.
Soczewica może być dobrym wyborem dla osób, które starają się schudnąć. Soczewica jest niskokaloryczna (około 120 kcal na 100 g) i ma niski indeks glikemiczny, co przedłuża uczucie zadowolenia.

Soczewica ma wiele właściwości.

Ważne jest, aby pamiętać, że każda odmiana soczewicy ma wysoką wartość odżywczą, która jest korzystna dla zdrowia. Soczewica ma wiele zalet zdrowotnych, w tym obniża poziom cukru we krwi, cholesterolu i ciśnienie tętnicze, poprawia perystaltykę jelit i zmniejsza uczucie głodu. Soczewica jest dobrym wyborem dla osób:
-z cukrzycą,
-z anemią
-z nadwagą,
-żyjących w stresie,
-w ciąży lub planujące mieć dziecko
-na diecie (zwłaszcza wegetariańskiej).
-aktywne (w tym sportowcy).

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.