Pozostałe warzywa

Pozostałe warzywa

DYNIA

- MA WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWZAPALNE I PRZECIWNOWOTWOROWE
Miękka skórka dyni pokryta jest pysznym pomarańczowym miąższem. Zawiera on dużo beta-karotenu, tego samego barwnika co marchew. To właśnie beta-karoten nadaje dyni jej jaskrawożółty kolor i silne właściwości przeciwzapalne. Beta-karoten, silny przeciwutleniacz, może obniżyć ryzyko zachorowania na raka.

- WZMACNIA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
Grypa i sezon zimowy są tuż za rogiem. Ważne jest, aby już teraz wzmocnić swój układ odpornościowy. Witamina C i cynk są ważne dla zdrowej odporności. Dynia jest bogata w witaminę C. Jedna filiżanka (245 g) gotowanej dyni dostarcza ponad 11 mg witaminy C (19% dziennego zapotrzebowania).
Warto zauważyć, że beta-karoten, który znajduje się w dyni, łagodzi stany zapalne i zmniejsza objawy przeziębienia i grypy.

- DBA O PIĘKNĄ SKÓRĘ
Nie musisz wydawać mnóstwa pieniędzy na drogie kremy przeciwzmarszczkowe. Zamiast tego zainwestuj w zdrowe produkty, takie jak dynia. Dynia to jeden z najlepszych produktów spożywczych dla skóry. Dynia jest bogata w witaminę A, witaminę B i witaminę E, które wspólnie działają na rzecz walki ze zmarszczkami. Dynia to szczególnie wysokiej jakości warzywo bogate w witaminę A. Reguluje ona produkcję sebum w skórze i zapewnia jej młody wygląd. Jedna filiżanka ugotowanej dyni może dostarczyć aż 245 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Warto polubić dynię!

- DOSKONALE NAWILŻA
Czy wiesz, że dynia zawiera 90% wody? Pamiętaj o nawadnianiu organizmu, ponieważ odwodnienie może powodować zaparcia i inne problemy zdrowotne. Jak to zrobić? Unikaj produktów odwadniających (np. kawy, alkoholu), pij świeżo wyciskane soki i zielone smoothie. Unikaj alkoholu i kawy. Pij pokarmy bogate w wodę, takie jak dynia, póki możesz.

- POMAGA SCHUDNĄĆ
Jedna filiżanka ugotowanej dyni (25 g) zawiera 3 g błonnika (11% dziennego zapotrzebowania na błonnik) i tylko 49 kalorii. Dynia pomoże Ci dłużej czuć się sytym. Zdrowa (i pyszna!) zupa dyniowa lub ryż z dynią będą Twoim wyborem na kolację.

- ZWALCZA PASOŻYTY I WIRUSY
Za właściwości przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze odpowiada kukurbityna. Kukurbityna występuje w największych ilościach w pestkach dyni. Najlepsze są surowe pestki dyni. Dotyczy to wszystkich orzechów i nasion. Wysoka temperatura może zniszczyć cenne właściwości nasion i orzechów.

MARCHEW

Marchew zwyczajna należy do rodziny selerowatych. Można ją znaleźć w naturze (np. Marchew zwyczajna jest członkiem rodziny selerowatych i występuje w Europie, Azji i północnej Afryce. Jest powszechnie uprawiana jako warzywo jadalne, a jej korzeń jest wykorzystywany w wielu kuchniach na całym świecie.

- DOBRY WZROK
Witamina A jest ważnym składnikiem marchwi. Jest ona odpowiedzialna za utrzymanie dobrego wzroku. Niedobór witaminy A może powodować suchość rogówki i spojówek, a także ślepotę zmierzchową, zwaną też potocznie "ślepotą nocną", oraz inne problemy z widzeniem. Nie ulega wątpliwości, że marchew to dobry wybór, aby chronić oczy.

- NATURALNE PIĘKNO
Niedobory witaminy A mogą również negatywnie wpływać na stan skóry, prowadząc do takich schorzeń, jak łuszczyca i rogowacenie (stóp i dłoni), łysienie czy trądzik. Niedobór tej witaminy może powodować, że paznokcie stają się kruche i bardzo słabe. Marchew jest doskonałym sposobem na wspieranie i przyspieszanie naturalnych procesów regeneracyjnych organizmu. Dzięki temu możemy mieć gładką skórę, zdrową cerę i czystą skórę, bez żadnych dolegliwości.

- PRAWIDŁOWY METABOLIZM
Witamina A to nie wszystko, co dobre. Marchew zawiera duże ilości błonnika. Błonnik ten pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i kontroluje zachodzące w nim procesy. Marchew może pomóc nam zadbać o zdrowie jelit i zmniejszyć uczucie głodu, dzięki czemu jemy mniej niezdrowych przekąsek.

- ZDROWE SERCE
Marchew jest bogata w beta-karoten i luteinę, które mogą mieć pozytywny wpływ na nasz układ sercowo-naczyniowy. Pomaga to w utrzymaniu prawidłowej pracy serca. Jedząc marchew, możemy zmniejszyć ryzyko rozwoju różnych chorób serca, a nawet zapobiec zawałowi.

Ale to nie wszystko: marchew może również chronić zęby, zapobiegać infekcjom i przyspieszać proces gojenia się ran. Marchew jest niskokaloryczna, a jednocześnie niezwykle bogata w witaminy i minerały, dzięki czemu może pomóc w utrzymaniu jak najlepszego stanu zdrowia. Aby cieszyć się pełnią zdrowia, warto podjąć wysiłek!

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.