Ogórki

Ogórki

Ogórki zawierają głównie wodę oraz niewielką ilość witamin i minerałów. Jakie są właściwości ogórków? I kto powinien je jeść. Ponieważ jest niskokaloryczny, ogórek jest doskonałym warzywem na odchudzanie. Choć większość ogórków można jeść na surowo, nie wszystkie odmiany nadają się do konserwowania. Jakie ogórki można jeść na surowo? Które z nich należy kisić, a które najlepiej nadają się na przetwory.

Ogórki - pochodzenie.

Popularny w Polsce ogórek jest spokrewniony z arbuzem, melonem, dynią i cukinią. Chociaż ogórki pochodzą z Azji, można je uprawiać w niemal każdym klimacie. Największym producentem ogórków na świecie są Chiny, a największymi europejskimi producentami ogórków są Hiszpania, Ukraina i Rosja. W obu Amerykach znajdują się plantacje ogórków. Ogórki krajowe w Polsce są dostępne tylko w okresie letnim. Polskie ogórki gruntowe są ulubione ze względu na ich świeży, delikatny smak i łatwą dostępność.

Ogórek polny i ogórek szklarniowy.

Ogórki zwykle dzieli się na ogórki gruntowe, które są dostępne w Polsce latem, i ogórki szklarniowe, które można kupić przez cały rok. Ogórki można podzielić na długie i krótkie. Te ostatnie nazywane są również ogórkami wężowymi. Na świecie istnieje ponad pięćdziesiąt odmian ogórków. Każda odmiana ma niepowtarzalny kształt, kolor i fakturę skórki. Istnieją ogórki długie, które mają gładką, ciemnozieloną skórkę, oraz ogórki krótsze, które mają ciemniejszą, zieloną skórkę. Można też spotkać ogórki krótkie o skośnej skórce, która jest jaśniejsza i często ma "kolce". Istnieją też odmiany o owalnym lub nawet okrągłym kształcie i różnych kolorach, np. białym, żółtym lub pomarańczowym.

Właściwości ogórków.

Ogórki można znaleźć na wszystkich polskich stołach, od ogórków kiszonych po chłodne mezze. Jest to warzywo, ale nie ma zbyt wielu składników odżywczych. Ma mało kalorii i zawiera ponad 95% wody. Mimo swojej popularności nie jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Ogórki mogą zawierać witaminy A, C i B6 w niewielkich ilościach. Znajdują się w nich również śladowe ilości mikroelementów, takich jak potas, fosfor i wapń. Jeden mały ogórek może być jednak skarbnicą składników fitoodżywczych. Stwierdzono, że w ogórkach występują 73 różne związki fenolowe, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Większość badań nad fitoskładnikami ogórków koncentruje się na trzech kategoriach: lignanach i flawonoidach.

Jakie ogórki warto jeść?

Każdy! Wszystko zależy od tego, co lubisz. Zarówno grubsze, jak i mniejsze ogórki nadają się do letniego kiszenia. Do kiszenia powinno się wybierać ogórki krótkoziarniste. Ogórkami można się delektować, o ile nie ma żadnych przeciwwskazań. Ogórki są bogate w wodę i składniki fitoodżywcze. Są również bogate w witaminę K, molibden i kwas pantotenowy. Świeże ogórki zawierają 95% wody, dzięki czemu doskonale gaszą pragnienie. Ogórki kiszone i małosolne (tj. Ogórki kiszone i małosolne, tj. te, które przeszły proces fermentacji, mają naprawdę niesamowite wartości odżywcze. A jeśli w ogóle nie lubisz ogórków kiszonych? Nie zaszkodzą Ci i nie sprawią, że będziesz gruby. Więc jedz je, jeśli tego właśnie chcesz.

Ogórki kiszone mają wiele zalet.

Ogórki kiszone mają wiele zalet w porównaniu z ogórkami surowymi. Podczas kiszenia powstaje duża ilość witaminy C. Ogórki kiszone są bogate w witaminę C. Ogórki kiszone wspomagają trawienie. Ogórki kiszone są szczególnie polecane do posiłków z cięższymi potrawami. Ogórki kiszone są dobre dla układu trawiennego. Ogórki kiszone można również stosować w celu odchudzania, ponieważ pomagają usunąć nadmiar wody. Sok z kiszonych ogórków może być doskonałym sposobem na pozbycie się kaca. Ogórki kiszone są dobrym wyborem dla osób cierpiących na nadciśnienie.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.