Kapusta

Kapusta

Kapusta od wielu lat jest podstawowym warzywem na polskich stołach. Właściwości lecznicze kapusty są powszechnie znane. Nasze prababki stosowały kapustę do leczenia bólów i obrzęków stawów. Robiły też sok z kapusty, aby wzmocnić odporność. Warto włączyć ją do swojego codziennego menu. Kapusta niesłusznie uważana jest za ciężkostrawną i tuczącą. Odpowiedzialne są za to dodatki: kiełbasa, boczek i smażona cebula.

Kapusta - pochodzenie i występowanie.

Kapusta należy do rodziny kapustowatych i pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Istnieje 38 odmian roślin kapustowatych. Mogą one być uprawiane dziko lub w uprawie. Najbardziej znana jest kapusta głowiasta. Może być uprawiana wyłącznie jako warzywo uprawne. Największymi producentami na świecie są Chiny, Indie i Korea Południowa.
Najbardziej popularna jest kapusta biała, ale bardzo popularne są także kapusta czerwona, włoska i chińska.

Kapusta jest dobrym źródłem wartości odżywczych.

Warto jeść kapustę. Kapusta jest bogata w witaminę C i witaminy z grupy B, a także witaminy A, E i K. W liściach kapusty znajduje się żelazo.
Kapusta jest niskokaloryczna. Kapusta ma tylko 29 kcal na 100 g, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób dbających o wagę. Jest dobra dla układu pokarmowego, ponieważ można ją spożywać na surowo, bez żadnych ciężkostrawnych dodatków mięsnych. Może wspomagać jego pracę, a nawet pomagać przy zapaleniu żołądka i wrzodach. Obniża poziom cholesterolu. Była również stosowana w medycynie ludowej do leczenia zaparć. Związki siarki zawarte w kapuście mogą poprawić wygląd włosów i skóry, a także wzmocnić paznokcie. Spożywanie dużych ilości witaminy C znacznie poprawia odporność organizmu.

Kapusta ma właściwości przeciwnowotworowe.

Właściwości antynowotworowe kapusty to jeden z powodów, dla których warto ją jeść. Należy do nich sulforafan. Ten izotiocyjanian chroni przed zmianami nowotworowymi. Podobne działanie wykazuje również indol-3-karbinol, związek organiczny. Oba związki świetnie sprawdzają się w zapobieganiu nowotworom piersi, jajników i prostaty. Kapusta zawiera w swoim składzie dużo błonnika. Usprawnia on pracę jelit i układu trawiennego. Zapobieganie rakowi jelita grubego i rakowi szyjki macicy można osiągnąć poprzez picie soku z kapusty.

Sok z kapusty - właściwości.

Może być stosowany jako płukanka łagodząca stan zapalny jamy ustnej. Można go również stosować jako okład na różne rany, wrzody i trądzik młodzieńczy. Picie soku z kapusty poprawia odporność organizmu. Zawartość żelaza w liściach kapusty sprawia, że jest ona doskonałym lekarstwem na anemię. Można go również stosować w leczeniu wrzodów żołądka. Sok z kapusty można stosować po treningu sportowym, aby zapobiec bolesności mięśni i dolegliwościom mięśniowym.
W przypadku stanów zapalnych sok może być stosowany do płukania jamy ustnej. Można go również stosować jako okład na różne rany, w tym wrzody i trądzik młodzieńczy.

Jak zrobić sok z kapusty:

Średniej wielkości główkę białej kapusty należy pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć je do sokowirówki. Dla uzyskania bardziej aromatycznego soku można dodać pokrojoną marchewkę lub jabłko. Pij pół szklanki soku do godziny przed jedzeniem, co najmniej 2-3 razy dziennie.

Kiszona kapusta.

Kiszona kapusta to zdrowy wybór. Zawiera żywe mikroorganizmy, które mają korzystny wpływ na organizm. Jest także naturalnym probiotykiem. Jest również bogata w potas, wapń i witaminę C. Wzmacnia odporność i poprawia trawienie. Działa jak antybiotyk. Kiszonki z czerwonej kapusty są bogate w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki.

Kapusta nie dla wszystkich.

Kiszona kapusta ma wysoką zawartość sodu. Osoby z nadciśnieniem nie powinny spożywać zbyt dużo kiszonej kapusty. Ostrożność powinny zachować także osoby z chorobami tarczycy. Kiszona kapusta i inne produkty spożywcze mogą utrudniać wchłanianie jodu.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.