Kapary
Kapary to niedojrzałe pąki kaparów kolczastych. Najbardziej znane są w wersji konserwowej lub marynowanej. Nie pochodzą z Azji, ale są bardzo popularne w Europie. Zaczynają je doceniać także smakosze z innych krajów. Z czego są zrobione te małe, cierpkie kuleczki? I gdzie można je wykorzystać?
Kapary - charakterystyka.
Istnieje ponad 250 odmian kaparów, ale w Polsce wybór jest bardzo niewielki. Pąki kaparów kolczastych nazywane są kapeluszami. Mogą być tak małe jak ziarnko pieprzu lub tak duże i trwałe jak oliwka. Należy pamiętać, że kapary mają intensywniejszy smak, jeśli są większe od innych. Mniejsze kapary są bardziej aromatyczne. Pąki kwiatowe są zbierane ręcznie, zanim się w pełni rozwiną. Następnie suszy się je na słońcu i marynuje.
Kapary są pyszne
Kapary mają bardzo intensywny smak. Kapary są cierpkie, gorzkie i ostre. Kapary smakują podobnie jak zielone oliwki, ale są wzbogacone o pieprz i chrzan. Kapary nie zawsze są takie same. Gatunek kaparów ma duży wpływ na ich smak. Najbardziej popularne są w Hiszpanii i we Włoszech. Są cenione za swój wyjątkowy smak i walory zdrowotne.
Kapary - właściwości.
Kapary mogą być doskonałym suplementem diety dla osób z problemami trawiennymi lub wątrobowymi. Kapary mogą zmniejszać wzdęcia, łagodzić biegunkę, leczyć zaburzenia jelitowe i regulować procesy metaboliczne organizmu. Kapary są niskokaloryczne (każdy kapar ma 3 kcal). Oznacza to, że można je bezpiecznie dodawać do posiłków podczas stosowania diety odchudzającej. Kapary mogą również zwiększać apetyt, dlatego ważne jest, aby spożywać je z umiarem.
Są dobre dla układu trawiennego i sercowo-naczyniowego. Regulują aktywność skóry i przedłużają jej młody wygląd. Znane są również jako skuteczny afrodyzjak, dlatego warto o nich pamiętać podczas romantycznych posiłków. W jakich potrawach najlepiej je stosować?
Kapary - zastosowanie.
Kapary mają wyjątkowy, ostry smak, który przypomina chrzan, musztardę, zielone oliwki i chrzan. Są na tyle wyjątkowe, że nie da się ich zastąpić żadnymi innymi składnikami. Francuzi, Grecy i Włosi zaadaptowali je do swoich własnych kuchni. Kapary są ważnym składnikiem sosów (vide francuska Remoulade), ryb i drobiu, a także pizzy i dań z makaronu. Kapary są popularne nie tylko w krajach śródziemnomorskich. Kapary są ulubionym dodatkiem wszystkich szefów kuchni, którzy cenią sobie oryginalność i kreatywność w swoich daniach. Z czym je łączyć, aby uzyskać najlepszy smak?
Kapary są doskonałym dodatkiem do past. Można je wykorzystać w tapenadzie, która zawiera anchois, czarne oliwki i musztardę. Można też przygotować łagodną tapenadę z suszonych pomidorów z pastą jajeczną lub kaparami i jajkami.
Kapary doskonale komponują się z owocami morza i rybami. Kapary są doskonałym dodatkiem do łososia, dorsza i krewetek. Można je stosować zarówno do złożonych, różnorodnych dań, jak i bardzo prostych. Można ich użyć jako "kropki nad I" w sałatce ze szparagami i ośmiornicą lub nadać wyjątkowy charakter prostemu makaronowi z tuńczykiem i sosem śmietanowym.
Stanowią wspaniały dodatek do focaccia, z oliwkami i rozmarynem, lub naleśników (np. Można je stosować do anchois i cukinii, a także do tatara i grillowanego kurczaka. Kapary mają tak wyjątkowy smak, że nie potrzebują żadnych dodatkowych przypraw. Kapary można jednak łączyć z estragonem, bazylią, czosnkiem i innymi ziołami.
Przeciwwskazania do spożywania kaparów.
Chociaż kapary są bardzo zdrowe, nie każdy może się nimi delektować. Kaparów powinny unikać osoby wrażliwe na sód.
- Są na diecie niskosodowej.
- Mają obrzęki spowodowane zatrzymywaniem wody w organizmie;
- mają nadciśnienie lub inne objawy chorób serca.
- mają niedobory wapnia, problemy z kośćmi lub osteoporozę.
Kaparów nie powinny spożywać również kobiety w ciąży.