Fasolka

Fasolka

Przetwory z fasoli mają nie tylko bogactwo smaków i aromatów, ale także zawierają cenne witaminy. Istnieje możliwość przygotowania przetworu w słoikach na zimę, dzięki czemu można się nim cieszyć przez cały rok. Słoiki z zieloną fasolką świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, a także mogą być stosowane jako zamiennik tradycyjnych sałatek.
Mangan jest głównym składnikiem fasolki szparagowej. Pomaga on w wysoce efektywnym wchłanianiu składników odżywczych z pożywienia, w tym witamin B, E i magnezu. Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego zmniejsza zielona fasolka zawierająca witaminę C i betakaroten.

Właściwości preparatów z zielonej fasolki.

W tym strączkowym warzywie występują silne przeciwutleniacze, a konkretnie flawonoidy. Dzięki temu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Spowalnia to proces starzenia się skóry i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka.
Zielona fasolka może wzmocnić odporność
W tym warzywie znajduje się witamina C, która wzmacnia naczynia krwionośne i wzmacnia odporność. Aby chronić przed bakteriami i wirusami, warto dodać ją do swojej diety zimą.
Właściwości antyoksydacyjne fasoli chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pomaga zapobiegać szkodliwym skutkom stresu i zanieczyszczenia środowiska.

- Wspomaga układ krążenia
Fasola poprawia krążenie i krzepliwość krwi, zapobiegając zakrzepicy. Pomaga zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia serce i obniża poziom złego cholesterolu. Może to pomóc w zapobieganiu rozwojowi miażdżycy. Warto włączyć go do diety seniorów, aby wspomóc układ sercowo-naczyniowy.

- Łagodzi PMS
Napięcie przedmiesiączkowe może być złagodzone przez zieloną fasolkę. Jest ona bogata w witaminy z grupy B i magnez, które wspomagają układ nerwowy. Pomaga to wyeliminować bóle głowy, drażliwość i wahania nastroju.
Witamina K, która znajduje się w fasoli, może pomóc w zmniejszeniu krwawienia miesiączkowego. Kobiety z obfitymi miesiączkami i silnym PMS powinny jeść fasolę.

- Zielona fasola jest dobra dla diabetyków
Osoby chore na cukrzycę mogą spożywać to warzywo, ponieważ ma ono niski indeks glikemiczny. Po zjedzeniu fasolki poziom cukru we krwi będzie wzrastał bardzo powoli.

- Wspomaga pracę pęcherza moczowego i nerek
Ponieważ fasola składa się w 90 procentach z wody, przyspiesza usuwanie kwasów moczowych i innych toksyn. Ma działanie moczopędne i wspomaga pracę nerek, pęcherza moczowego oraz leczenie podagry (zapalenia stawów). Zaleca się włączenie jej do diety w okresie letnim, kiedy występuje zwiększone zapotrzebowanie na wodę.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.