Czarny czosnek

Czarny czosnek

Co to jest czarny czosnek?

Proces fermentacji, który sprawia, że czarny czosnek wygląda jak świeży biały czosnek. Zebrane główki przechowuje się w chłodnym i wilgotnym miejscu przez około 90 dni. W wyniku tego procesu zmienia się smak główek. Traci się ostrość czosnku, a pojawia się słodki posmak, który przypomina mi ocet balsamiczny, śliwki, lukrecję lub lukrecję. Zmienia się również konsystencja ząbków. Stają się one ciemnoniebiesko-czarne i lekko miękną (jak serek topiony).
Można sobie wyobrazić miękkie, słodkie, czarne goździki bez ostrego zapachu. Można je jeść, cieszyć się ich właściwościami antybakteryjnymi, wzmacniającymi odporność i wzmacniającymi organizm, a także zabrać do pracy lub na randkę. To jest czarny czosnek. Nie ma ostrego zapachu czosnku. Jest łagodny i lekkostrawny, dzięki czemu chętnie sięgają po niego dzieci i osoby powyżej 80. roku życia.

Czarny czosnek - właściwości lecznicze.

Czarny czosnek ma lepsze właściwości zdrowotne niż czosnek biały. Kluczowe znaczenie ma proces dojrzewania:
Czarny czosnek jest łatwiej przyswajany przez organizm.
Czarny czosnek jest łagodniejszy dla przewodu pokarmowego i łatwiejszy do strawienia.
- Zawiera większe stężenie przeciwutleniaczy (związków wzmacniających układ odpornościowy). Jednym z nich jest sallylcysteina, która jest jedną z najważniejszych aktywnych substancji leczniczych w czarnym czosnku. Zawiera jej wielokrotnie więcej niż świeży czosnek.

Czarny czosnek i jego wpływ na zdrowie.

Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co jest korzystne w przypadku miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego, takich jak cukrzyca i choroby serca.
Chroni komórki wątroby.
- Właściwości przeciwzapalne.
- Obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, takich jak rak prostaty.
- Pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
- Wzmacnia odporność.
- Ma łagodne właściwości stymulujące.
- Zatrzymuje proces starzenia się.
Czarny czosnek nie ma właściwości bakteriobójczych, ponieważ ulega fermentacji. W przypadku infekcji lepiej użyć świeżego, tradycyjnego ząbka czosnku.
Czarny czosnek to doskonała przyprawa, która jest bardzo popularna w kuchni koreańskiej i ma wiele zalet zdrowotnych. Świetnie nadaje się do kurczaka i sosów. Czarnego czosnku można nawet używać do produkcji słodyczy i piwa.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.