Przetwory z warzyw

Przetwory z warzyw

Jesienią robimy przetwory z warzyw. Będzie można się nimi delektować zimą i wiosną.
Warzywa można mrozić, kisić, suszyć, wyciskać soki, solić, marynować lub pasteryzować. Przetwory robi się ze świeżych, niezmienionych i zdrowych warzyw. Ważne jest także, aby podczas przetwarzania nie utracić żadnych składników odżywczych ani witamin.

Pasteryzuj surowce w słoikach, zarówno wekach, jak i twist-off. Do przechowywania surowych składników należy używać umytych, wyparzonych butelek lub słoików. Należy pozostawić 1-2 cm odstępu między brzegiem słoika a surowcami. Przed pasteryzacją słoiki i butelki należy szczelnie zamknąć. Umieść je w dużym rondlu lub garnku, tak aby się nie stykały. Postępuj zgodnie z instrukcjami dotyczącymi robienia przetworów. Czas pasteryzacji zależy od rodzaju użytego surowca i wielkości butelek lub słoików. Po pasteryzacji schłodzić słoiki, kładąc je na desce lub ściereczce. Po całkowitym ostygnięciu słoików należy je szczelnie zamknąć i umieścić w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.

Przetwory mogą być wykorzystywane na wiele sposobów. Można regularnie spożywać całe pasteryzowane warzywa. Przetworzone warzywa można wykorzystać do przygotowania zup. Puree warzywne można wykorzystać do przygotowania gotowych sosów, zarówno na zimno, jak i jako składnik ciepłych sosów. Można je stosować w zapiekankach z makaronu, ryżu i kaszy gryczanej. Sałatki warzywne można stosować jako składnik różnych potraw lub jako dodatek do dań głównych. Można je doprawiać na ostro i stosować jako dodatek do mięs, drobiu, jaj lub ryb. Przetwory wegetariańskie urozmaicają posiłki i podnoszą ich wartość. Przy robieniu przetworów gospodynie domowe korzystają z tradycyjnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.