Płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe

Co to są płatki drożdżowe?

Jest to produkt ekologiczny, który powstał w wyniku obróbki nieaktywnych drożdży (głównie Saccharomyces cerevisiae) glukozą z buraków lub trzciny cukrowej.
Po osiągnięciu przez drożdże odpowiedniej objętości można je podgrzać, aby zabić wszelkie pozostałe bakterie. Preparat drożdżowy jest następnie oddzielany, myty i suszony. Przygotowane drożdże są następnie płatkowane (wyglądem przypominają gruboziarniste okruchy chleba) i pakowane.

Zastosowanie płatków drożdżowych.

Ze względu na swój wyjątkowy orzechowy, serowy smak świetnie pasują do warzyw korzeniowych i roślin strączkowych. Świetnie komponują się również z daniami mięsnymi. Warto spróbować płatków drożdżowych:
Używaj ich w zupach, sosach i koktajlach jako zagęstnika.
Można ich używać do wzbogacania smaku wytrawnych ciast i babeczek.
Jako zamiennik soli w tartach warzywnych, pastach kanapkowych i farszach.
Płatki drożdżowe można również stosować jako suplement diety. Przyjmuj jedną łyżeczkę dziennie, popijając wodą. Możesz dodać je do ulubionego jogurtu owocowego lub mlecznego, a także do domowej granoli.

Skład płatków drożdżowych.

Czyste płatki drożdżowe to tylko nieaktywne komórki drożdży, które zostały wysuszone i uformowane w płatki dla ułatwienia stosowania. W sklepach ze zdrową żywnością można również znaleźć płatki drożdżowe zawierające ekstrakt słodowy jęczmienny i mąkę, co nie jest zalecane dla osób z nietolerancją glutenu.
Wartość odżywcza płatków drożdżowych jest bardzo wysoka. Zwłaszcza dla wegan i wegetarian. 100g płatków drożdżowych to:
- Wartość kaloryczna: 380 kcal
- Białko: 45,2 g,
- Tłuszcze: 4,0 g,
- Węglowodany: 40.0 g,
- Błonnik: 21,6 g.
Dieta jest bogata w białko, które pomaga w dostarczaniu cennych składników odżywczych. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit. Wzbogaca również mikroflorę w jelicie cienkim i grubym o korzystne szczepy bakterii. Dzięki temu ogranicza rozwój bakterii.

Witaminy (% dziennego zalecanego spożycia dla dorosłych):
- A 400 IU (44%),
- B1 - 6,0 mg (4622%), B2 : 5,44 mg (3418%) i B6 : 5,76 mg (4433%).
- Niacyna: 73,6 mg (460%),
- foliany: 2816 ug.
Przyjmowanie witamin z grupy B może poprawić stan włosów, skóry i paznokci. Wzmacniają one również układ nerwowy. Kwas foliowy jest ważny w diecie przyszłych matek, w tym kobiet w ciąży lub planujących ciążę. Kwas foliowy wspomaga rozwój i utrzymanie cewy nerwowej w czasie ciąży. Zapobiega on wewnątrzmacicznym zaburzeniom neurorozwojowym u dzieci.

Płatki drożdżowe mają korzystny wpływ na zdrowie.

Czy płatki drożdżowe są niebezpieczne dla Twojego zdrowia? Tracą zdolność do fermentacji w wysokich temperaturach, więc nie są szkodliwe. Nie wywołują żadnych nieprzyjemnych skutków ubocznych po spożyciu.
Jeśli stosujesz dietę bezglutenową, upewnij się, że kupujesz tylko takie płatki drożdżowe, które nie są wzbogacone glutenem. Cena 100 g płatków drożdżowych wynosi zazwyczaj około 15 zł.
Właściwości prozdrowotne wynikają z bogatego składu płatków drożdżowych
Dzięki niacynie wspomagają leczenie i zapobieganie trądzikowi.
Wapń może wzmocnić kości i zwiększyć przewodnictwo mięśniowe.
Biotyna i kwasy białkowe mogą zmniejszyć oznaki starzenia się skóry.
Beta-1,3 glukan (forma błonnika) pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL).
Witamina B1, potas i magnez wzmacniają układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy, hormonalny i mięśniowy.
Płatki drożdżowe mogą być równie smaczne i zdrowe, jak i łatwe w przygotowaniu. Warto mieć płatki drożdżowe w swojej kuchni i dodawać je do codziennych posiłków, niezależnie od tego, jakie są nasze preferencje żywieniowe. Płatki drożdżowe są dobrym źródłem składników odżywczych i mogą być korzystne dla wegan, mięsożerców i wegetarian.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.