Grzyby

Grzyby

Grzyby leśne są cenione za swój aromat i smak. Warto zwrócić uwagę na zawarte w nich witaminy i składniki odżywcze. Borowiki zatokowe są bogate w witaminy i składniki odżywcze.
Jak większość grzybów, podgrzybki są dobrym źródłem białka. Zawierają dużo lizyny, aminokwasu, który w śladowych ilościach występuje w wielu produktach, np. w zbożach. Niestety, białko z pieczarek jest mniej strawne niż białko pochodzące z innych roślin.

Ponadto grzyby zawierają minerały, takie jak potas, fosfor i magnez. Jest to porównywalne z zawartością magnezu w świeżych owocach i warzywach. Borowiki są bogate w witaminy, w tym witaminy z grupy B. Związki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają na nerwy i serce, układ naczyniowy, mięśnie, przemianę materii, dobre samopoczucie i serce.

Prozdrowotne właściwości grzybów stały się w ostatnich latach bardziej znane. Są one nie tylko pysznym dodatkiem do zup i sosów, ale mają także pozytywny wpływ na zdrowie.
Wysokiej jakości błonnik zawarty w grzybach jest niezwykle korzystny dla układu pokarmowego. Zapobiega zaparciom, reguluje trawienie i wspomaga perystaltykę jelit. Dzięki zawartym w nich związkom biologicznie czynnym, takim jak beta-glukany, mają korzystny wpływ na układ odpornościowy. Zmniejszają również ilość cholesterolu LDL we krwi.
Wielką zaletą grzybów jest niska zawartość cukrów prostych i tłuszczów. Są niskokaloryczne. Świeży podgrzybek ma tylko 39 kcal na 100 g. Marynowane podgrzybki mają o 5 kcal mniej, czyli 44 kcal na 100 g produktu. Oznacza to, że otrzymujemy około 2 gramy białka, 0,2 g tłuszczu i 8,4 g węglowodanów.
Jest to doskonały produkt dla osób walczących z nadwagą ze względu na wysoką zawartość wody i błonnika. Borowiki zatokowe są świetnym rozwiązaniem, jeśli starasz się spożywać niskokaloryczne pokarmy.

Trudno oprzeć się intensywnemu smakowi marynowanych borowików. Nic więc dziwnego, że często sięgamy po nie w kuchni. Można je jeść jako przekąskę lub dodawać do wielu potraw.
Osoby starsze i dzieci to dwie grupy, na które najbardziej wpływa to, co jedzą. Ponieważ grzyby są ciężkostrawne, zawierają chitynę. Dzieje się tak dlatego, że komórki grzybów mogą pozostawać w organizmie przez długi czas. Dzieci poniżej 7 roku życia, osoby starsze oraz osoby mające problemy z układem pokarmowym lub nerkami nie powinny ich spożywać.
Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, niewielkie ilości grzybów mogą być korzystne dla układu trawiennego. Reguluje on perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Mogą być drażniące dla żołądka, szczególnie dla osób o wrażliwym układzie trawiennym.
Również alkohol może zmniejszyć zawartość białka w grzybach. Stanowi to dodatkowe obciążenie dla żołądka i może powodować silne bóle brzucha. Dlatego unikaj jedzenia marynowanych grzybów jako przekąski.

Marynowane grzyby są zdecydowanie warte spróbowania! Korzyści zdrowotne płynące z marynowania grzybów w occie są powszechnie znane. Są pyszne i roztaczają wspaniały aromat. Są bardzo łatwe do znalezienia - nie musisz czekać na odpowiedni sezon, aby przygotować z nich pyszne dania.
Marynowane bagietki można znaleźć w naszej spiżarni przez cały rok. Dostępne są tylko najszlachetniejsze okazy, które zostały starannie wyselekcjonowane. W Schronisku Smakow nie stosujemy konserwantów ani sztucznych substancji. Marynata przygotowywana jest wyłącznie z naturalnych składników.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.