Pesto

Pesto

Pesto jest popularnym dodatkiem do potraw. Pesto to przysmak z bazylii, który uwielbiają prawie wszyscy. Z czego robi się pesto? Czy jest zdrowe?

Pesto: Co to jest?

Pesto to zielony sos o śródziemnomorskim smaku. Pochodzi z włoskiego miasta o nazwie Genua. Według naukowców jego początki sięgają starożytnego Rzymu. Oryginalny przepis na pesto znajduje się jedynie w XIX-wiecznych książkach.
Pesto alla Genovese to pełna nazwa pesto. Pesto alla genovese to wersja tradycyjna. Istnieje jednak wiele jego odmian. Pesto to termin, który oznacza tarcie lub rozgniatanie. Nazwa pesto pochodzi od oryginalnej metody wytwarzania pesto. Polegała ona na ucieraniu w marmurowym moździerzu z drewnianym tłuczkiem.

Pesto: Z czego się je robi?

Pesto to wersja oryginalna i standardowa. Robi się je z bazylii, czosnku, oliwy z oliwek, parmezanu i gruboziarnistej soli. Ma jasnozielony kolor i zwartą konsystencję. W sklepach dostępne są również inne odmiany pesto. Pesto alla siciliana to druga co do popularności wersja tego sosu. To czerwone pesto robi się głównie z suszonych pomidorów. Popularne jest także pesto ze szpinaku, rukoli i pietruszki.

Pesto: Z czym się komponuje?

Makaron z pesto to jedno z najbardziej lubianych dań ostatnich czasów. Nic dziwnego, że sos pesto jest tak popularny. Wystarczy dodać trochę makaronu do słoika i mamy pyszny posiłek! Pesto w słoiku kosztuje zazwyczaj od kilku do kilkunastu złotych. To sprawia, że jest nie tylko pyszne, ale i bardzo przystępne cenowo. Sos bazyliowy można również wykorzystać do przygotowania kanapek, pizzy i sałatek. Niektórzy jedzą go nawet prosto ze słoika.

Pesto: Korzyści żywieniowe i zdrowotne.

Głównym składnikiem pesto jest bazylia, która pobudza trawienie. Bazylia poprawia trawienie i pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu jest przydatna w przypadku wzdęć lub niestrawności. Zapobiega również wymiotom i poprawia apetyt. Działa przeciwdepresyjnie i może pomóc w bezsenności. Olejki eteryczne z bazylii mają działanie przeciwzapalne.
Głównym składnikiem orzeszków piniowych jest witamina K, która odpowiada za krzepnięcie krwi. Zawierają one również witaminę PP (B3), która jest składnikiem stymulującym układ nerwowy. Witamina E, przeciwutleniacz, zwalcza wolne rodniki i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Orzeszki piniowe są bogate w fosfor, który wzmacnia kości. Cynk poprawia odporność organizmu.
Parmezan jest bogaty w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek. Czosnek ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dowiedz się więcej o czosnku.

Pesto: Na co uważać?

Pesto nie powinno być zbyt długo podgrzewane, ponieważ może to spowodować gorzki posmak. Na przykład, jeśli chcesz dodać pesto do makaronu, podgrzej je, a następnie połóż na gorący makaron. Dzięki temu całe danie będzie ciepłe, a sos nie straci swoich walorów smakowych.
Pesto może być przechowywane w otwartym słoiku przez tydzień. Można je również zamrozić. Jest to doskonały pomysł, jeśli sos jest domowej roboty. Zamrożone porcje można wykorzystać w nagłych wypadkach, a dzięki temu zachowasz zdrowie. Jest to świetny pomysł na obiad.
Zwróć też uwagę na zamienniki. Tanie pesto może zawierać olej słonecznikowy zamiast oliwy z oliwek, a orzechy nerkowca zamiast orzeszków piniowych. Ser żółty często zastępuje się parmezanem.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.