Wody kokosowe

Wody kokosowe

Sok kokosowy, znany również jako woda kokosowa, jest lekko mętną cieczą.

Często myli się go z mlekiem kokosowym. Są to dwa zupełnie różne napoje. Woda z młodego orzecha kokosowego to orzeźwiający, naturalny napój, który zawiera wiele ważnych składników odżywczych. Wodę kokosową można pić bezpośrednio z orzecha kokosowego. Mleko kokosowe jest wytwarzane z tłuszczu ekstrahowanego z miąższu orzecha kokosowego. Z tego powodu mleko kokosowe ma inny smak, wygląd i konsystencję.

Woda kokosowa, zwana również sokiem kokosowym, to delikatny, lekko mętny płyn, który można pomylić z mlekiem kokosowym. Są to dwa zupełnie różne napoje. Woda z młodego kokosa to orzeźwiający, naturalny napój, który zawiera wiele ważnych składników odżywczych. Wodę kokosową można pić bezpośrednio z orzecha kokosowego. Mleko kokosowe jest wytwarzane z tłuszczu ekstrahowanego z miąższu orzecha kokosowego. Dlatego też mleko kokosowe ma inny smak, wygląd i konsystencję.

Palma kokosowa jest piękną rośliną tropikalną. Rośnie w gorącym i wilgotnym klimacie nadmorskim, na piaszczystej, słonawej glebie. Jest to obecnie najpopularniejsza palma, ponieważ można ją znaleźć wzdłuż całej tropikalnej linii brzegowej na całym świecie. Palma ma wiele zastosowań, a każda jej część może być do czegoś wykorzystana. Może służyć jako źródło pokarmu stałego, płynów i leków. Jest cenną i nieodzowną częścią życia mieszkańców wyspy, dlatego nazywają ją "drzewem życia". Owocem Drzewa Życia jest kokos. Należy on do pestkowców, czyli owoców, które mają jedną pestkę, tak jak oliwki, śliwki czy wiśnie. Łupina, czyli stwardniały miąższ otaczający nasiono orzecha kokosowego, utrudnia jego spożywanie. Wewnątrz łupiny znajduje się twarda skorupa nasiona (lub jądra). Znajduje się tam również warstwa białego miąższu, który jest wypełniony wodą kokosową.

Woda kokosowa jest żywą wodą o wielu korzystnych dla organizmu właściwościach:
-Ma zasadowe pH pomiędzy 8,5 a 9,5, co pomaga odkwasić organizm. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową.
-Jest niskokaloryczna i bogata w niezbędne mikroelementy, takie jak magnez, potas, mangan.
-posiada stężenie elektrolitów niemal identyczne jak osocze krwi.
-wspomaga układ odpornościowy organizmu dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybicznym.
-Poprawia trawienie, eliminuje zaparcia i zwalcza wrzody żołądka i dwunastnicy.
-Odtruwa organizm i dodaje energii.
-Naturalny napój izotoniczny, który nawadnia 10 razy bardziej niż napoje izotoniczne
-Chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się oraz nawilża i odżywia ją dzięki wysokiej zawartości kinetyny, która stymuluje produkcję kolagenu.
-Wzmacnia naprawę DNA i eliminuje oparzenia słoneczne (fotostarzenie).
-Woda kokosowa - odżywia i wzmacnia cebulki włosów oraz skórę głowy. Twoje włosy staną się mocniejsze, bardziej lśniące i mniej tłuste, jeśli codziennie dodasz kilka kropel oleju kokosowego do szamponu.
-Przyspiesza gojenie się ran
-Objawy alergii można złagodzić stosując 
-Nie zawiera regulatorów kwasowości ani środków konserwujących.

Warto wiedzieć, że dla zdrowego organizmu niezbędne jest środowisko alkaliczne. Waha się ono od 7,35 do 8,8 w płynach ustrojowych. Najwyższe pH znajduje się w trzustce, która jest najczystszym organem o najwyższym poziomie tlenu i pH.
Woda kokosowa, zwana również "żywą wodą", jest płynem zawierającym duże ilości substancji organicznych. Posiada odpowiednie parametry biologiczne. Ma odpowiednie pH, tlen i strukturę. Parametry te zapewniają ciągłe filtrowanie i oczyszczanie organizmu. Właściwości fizykochemiczne wody mają znaczący wpływ na optymalizację płynu fizjologicznego. Właściwości prozdrowotne "żywej wody" są dobrze znane od wielu pokoleń. Są one często przywoływane w ludowych mądrościach i legendach jako symbol witalności, długiego życia i zdrowia.
Palmy kokosowe wytwarzają 12 owoców kokosowych rocznie, więc sezon na nie nigdy się nie kończy. W tym czasie zmienia się ich smak, konsystencja i wielkość. Młody orzech kokosowy, który ma mniej niż sześć miesięcy, jest całkowicie wypełniony wodą. Zawiera bardzo mało galaretowatego miąższu i jest prawie całkowicie pusty. Zarówno woda, jak i bielmo są pysznie słodkie. Ostateczną wielkość orzech kokosowy osiąga po sześciu do siedmiu miesiącach. Muszą jednak dojrzewać jeszcze przez sześć miesięcy. Po roku zawartość płynu w dojrzałym orzechu kokosowym spada do minimum 1%. Miąższ pozostaje jednak gruby i twardy. Z czasem oba te składniki tracą swoją słodycz. W wieku 8-9 miesięcy orzechy kokosowe mają najwięcej wody. Wtedy właśnie smakują najlepiej. W młodych orzechach kokosowych cukier występuje głównie w postaci glukozy i fruktozy. Zawartość cukru w dojrzałych orzechach kokosowych nieznacznie się zmniejsza, a jego źródłem jest sacharoza. Chociaż zawartość białka i tłuszczu w dojrzałych orzechach kokosowych wzrasta, pozostaje ona stosunkowo niska. Przeciętny młody orzech kokosowy zawiera 360-480 ml wody. W dojrzałym orzechu kokosowym jest jej tylko 240 ml. Zanim woda dotrze do gleby, przemieszcza się przez glebę, aby dotrzeć do wnętrza orzecha. Następnie jest wielokrotnie filtrowana w celu usunięcia zanieczyszczeń. Pozostaje sterylna do momentu wyjęcia jej z orzecha.

Woda kokosowa w kroplówkach.

Święta palma kokosowa jest częścią indyjskich rytuałów religijnych. W sanskrycie nazwa palmy kokosowej brzmi "kalpa viriksha", co oznacza "drzewo, które zapewnia wszystkie potrzeby życiowe". Malajowie nazywają ją "pokok seribuguna", co tłumaczy się jako "drzewo o tysiącu zastosowań". Od tysięcy lat owoce palmy kokosowej są spożywane w Indiach. Są one wysoko cenione ze względu na swoje walory zdrowotne i odżywcze. Uważa się, że sok z młodych orzechów kokosowych jest bardzo pożywną substancją, która działa jak afrodyzjak i środek moczopędny. Wspomaga również ogólny stan zdrowia i regenerację wątroby. Może być przyjmowany doustnie w celu zmniejszenia skutków zatrucia alkoholowego.
W czasie II wojny światowej brytyjscy lekarze podawali wodę kokosową pacjentom na Cejlonie i Sumatrze za pomocą kroplówek. Lekarze podlegający amerykańskiej jurysdykcji w Karolinach, archipelagu wysp południowego Pacyfiku, z powodzeniem podawali wodę kokosową poprzez wstrzykiwanie jej niedożywionym i odwodnionym pacjentom. Ze względu na brak kroplówek lekarze musieli podawać wodę kokosową dożylnie podczas konfliktu w Nigerii. Nie znali zalet tej substancji z wcześniejszych badań. Nie było alternatywy, więc stosowali wodę kokosową jako kroplówkę. Po wojnie rozpoczęto formalne badania na dużą skalę nad medycznym zastosowaniem wody kokosowej.

Kto najczęściej powinien sięgać po wodę kokosową?

Osoby, które są narażone na przewlekły stres.
Osoby z anemią.
Niedobór potasu występuje po wypiciu wody kokosowej (jedna szklanka zawiera 451-600 mg potasu).
Osoby z wysokim poziomem cholesterolu i problemami sercowo-naczyniowymi. Osoby z problemami sercowymi dowiedzą się, że cytokininy, roślinne hormony wzrostu, mają działanie przeciwzakrzepowe.
-Osoby nietolerujące laktozy,
-cukrzycy - 1 litr wody kokosowej zawiera 150 mg inuliny - fruktooligo-sacharydu. Jest to ciąg cząsteczek fruktozy z cząsteczką glukozy na końcu. Z żywieniowego punktu widzenia inulina jest uważana za błonnik, ponieważ nie jest rozkładana przez enzymy na mniejsze składniki. Reguluje poziom cukru we krwi oraz wspomaga trawienie i wchłanianie. Inulina jest również dobrym źródłem pożywienia dla zdrowych bakterii żołądkowych.
-Jest naturalnym źródłem kwasu laurynowego w mleku matki, który może być szkodliwy dla małych dzieci.
-Osoby, które cierpią na nudności lub odwodnienie w wyniku biegunki i wymiotów.
-Osoby z osłabioną odpornością
-Nosiciele wirusa opryszczki
-osoby z alergią,
-Osoby na dietach eliminacyjnych lub uprawiające sport.
-Osoby cierpiące na nawracające zaparcia
-Osoby z kamicą nerkową
-Osoby po zatruciu alkoholowym,
-Osoby z pasożytami jelitowymi
-Osoby z wysokim ryzykiem wystąpienia osteoporozy
-Osoby, które dbają o swoją skórę

Woda kokosowa jest doskonałym dodatkiem do codziennej diety. Może zastąpić słodzone napoje gazowane. Wodę kokosową można również stosować w smoothie, deserach i innych zdrowych napojach.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.