Sok ze szpinaku

Sok ze szpinaku

Popeye, komiczna kreskówka przedstawiająca marynarza, który przed każdą bitwą zjadał garść szpinaku, a następnie zyskiwał ogromną siłę, została spopularyzowana w latach 30. ubiegłego wieku. Został stworzony w celu promowania zielonego warzywa wśród dzieci i był prekursorem obecnej mody na soki szpinakowe. Nadal jest prawdą, że wiele osób postrzega szpinak jako męczeński akt zdrowia, mimo że jest on znany od dziesięcioleci.

Co to jest sok ze szpinaku?

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie soku ze szpinaku. Można go przyrządzić w domu, używając blendera. W ten sposób ze zmiksowanych liści szpinaku powstanie napój. Może on wyglądać jak smoothie lub sok. Częściej jednak do jego przygotowania używa się sokowirówek. Dają one bardziej klarowny produkt, ale jednocześnie pozbawiają go znacznej części składników odżywczych, w tym błonnika. W ten sposób powstają soki sprzedawane w sklepach.
Inne składniki, które podkreślają wyjątkowy smak szpinaku, to zwykle jabłka, gruszki i sok z cytryny. Można też tworzyć bardziej oryginalne przepisy z ananasem, kiwi i brokułami. Można użyć szpinaku młodego lub wyhodować większe, twardsze liście w swoim ogrodzie.

Skład soku szpinakowego.

Metoda przygotowywania soku ze szpinaku decyduje o tym, czy zawiera on jakieś odpady. Oznacza to, że wszystkie składniki odżywcze z surowca zostają zachowane w szklance. Może też mieć wyciskaną pulpę, która usuwa cząstki stałe i błonnik. Pierwsza opcja jest podobna do spożywania dużych ilości surowych warzyw. Jednak druga opcja sprawia, że sok ze szpinaku jest smaczniejszy. Proces miksowania pozwala na skondensowanie dużej ilości liści w niewielkiej objętości płynu, co oznacza, że zawartość składników odżywczych jest bardzo wysoka.
Szczególnie ważne są przeciwutleniacze znajdujące się w zielonych liściach. Szpinak zawiera szczególnie duże ilości luteiny i beta-karotenu, a także kwasów kumarowego, wiolaksantynowego, ferulowego i kumarowego. Zielony napój zawiera duże ilości witamin A, C i K, a także znaczne ilości żelaza, wapnia i potasu.
Napój ten jest mniej kaloryczny i zawiera mniej prostych substancji słodzących niż soki owocowe. Nadal jednak zawiera umiarkowane ilości białka.

Terapia antyoksydacyjna za pomocą soku szpinakowego.

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w soku szpinakowym jest kluczowym czynnikiem zapobiegającym rozwojowi chorób przewlekłych i spowalniającym proces starzenia się organizmu, spowodowany niszczącym działaniem wolnych rodników. W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Wiedeńskim ośmiu uczestników otrzymywało 225 g soku ze szpinaku dziennie przez 16 dni. Stwierdzono znaczny spadek uszkodzeń DNA spowodowanych normalnym utlenianiem, który utrzymywał się w organizmie aż przez 40 dni.
Sok ze szpinaku jest dobrym źródłem przeciwutleniającej witaminy A i ma pozytywny wpływ na skórę. Wspomaga produkcję kolagenu i pomaga w walce z procesami starzenia się. W rezultacie skóra wygląda młodziej i jest mniej pomarszczona, a także łatwiej naprawia wszelkie uszkodzenia.

Sok ze szpinaku ma inne korzyści zdrowotne.

Sok ze szpinaku może przynosić konkretne i konkretne korzyści, zapewniając korzyści dla pojedynczych narządów lub układów fizjologicznych. Do jego najważniejszych właściwości należą:
Wspomaganie wzroku - zawarte w soku szpinakowym luteina, zeaksantyna i witamina A mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju zaćmy. Opóźnia również postęp starczego uszkodzenia siatkówki. Witamina A w dużych dawkach zapobiega suchości oczu i słabemu widzeniu po zmroku.
Zapobieganie nowotworom - Związek występujący w liściach szpinaku, zwany monogalaktozą liacyloglicerolu (MGDG), w doświadczeniach przeprowadzonych na myszach (Maeda i wsp. 2008) wydaje się być skuteczny w zmniejszaniu liczby guzów raka okrężnicy. Badania na ludziach sugerują również, że sok ze szpinaku może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty i płuc.
Wysoka zawartość potasu w soku szpinakowym może obniżać nadciśnienie. Pomaga to utrzymać prawidłowy stosunek sodu do potasu, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowego poziomu ciśnienia krwi. Ponadto szpinak zawiera związki azotowe, które rozszerzają naczynia krwionośne i zmniejszają sztywność tętnic.
Wspomaganie odporności - wysokie dawki witaminy A i witaminy C zwiększają odporność błon śluzowych i chronią przed sezonowymi czynnikami chorobotwórczymi.
Neutralizacja kwasów żołądkowych - sok z surowego szpinaku zmniejsza nadmierną kwasowość w żołądku i pośrednio zapobiega rozwojowi nowotworów żołądka.
Witamina K i wapń to doskonałe połączenie wzmacniające kości.
Wzmocnienie włosów - sok szpinakowy zawiera witaminę C i żelazo. Pierwsza z nich wspomaga wchłanianie drugiego. Regularne spożywanie tego zielonego napoju może zapobiec wypadaniu włosów, które często jest spowodowane niedoborem żelaza. To samo dotyczy soku ze szpinaku!
Sok ten może przynieść dodatkowe korzyści w zależności od tego, jakie składniki zostaną dodane. Należy również wspomnieć, że klarowany sok szpinakowy nie jest jedyną badaną substancją. Wiele badań naukowych koncentrowało się na surowym warzywie, a nie na soku.

Czy spożywanie soku ze szpinaku jest bezpieczne?

Chociaż szpinak jest wymarzonym warzywem dietetyków, a większość ludzi wierzy w jego zdrowotne właściwości, to jednak jest on niebezpieczny dla organizmu. Zarówno regularne spożywanie dużych ilości szpinaku, jak i codzienne przyjmowanie soku z niego jest niebezpieczne dla organizmu.
Po pierwsze, witamina K w dużych ilościach może powodować krwotoki, zakłócając działanie leków rozrzedzających krew, takich jak warfaryna. Wysokie spożycie potasu może mieć również negatywny wpływ na osoby z chorobami nerek. Niewydolne narządy nie będą w stanie go przefiltrować. Jednak klarowny sok szpinakowy z sokowirówki może być dobrą alternatywą dla owoców i warzyw, a spożywany zamiast posiłków może powodować poważne niedobory. Dodatkowa zawartość szczawianów w szpinaku może powodować powstawanie kamieni nerkowych i utrudniać wchłanianie wapnia.
Dieta bogata w szpinak może powodować powstawanie kamieni nerkowych. Kamienie te rozwijają się powoli i mogą prowadzić do bólów brzucha, drgawek, wymiotów, niskiego ciśnienia krwi i konwulsji. Sok ze szpinaku należy spożywać codziennie, ale nie codziennie. Raz na jakiś czas zrób sobie zasłużony urlop!

Sok szpinakowy jest lepszy niż obiad!

Uniwersytet Linkoping w Szwecji opublikował badania, z których wynika, że szpinak powinien być spożywany w postaci niefiltrowanej, jako smoothie lub sok, aby czerpać z niego korzyści zdrowotne. Ilość kluczowej luteiny w szpinaku jest znacznie zmniejszona przez gotowanie, gotowanie na parze i inne metody gotowania. Teraz możesz sięgnąć po blender lub sokowirówkę, aby stworzyć pyszne kombinacje smaków, które złagodzą każdą niechęć do szpinaku.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.