Sok z żurawiny
Żurawina to rzadko spotykany owoc, który można dodawać do wielu potraw, takich jak chleby, musli i desery. Jest ona doskonałym dodatkiem do wielu potraw ze względu na swój wyjątkowy smak. Nie tylko smak sprawił, że sok żurawinowy stał się tak popularny. Od dawna wiadomo, że wyciągi z żurawiny mają wiele właściwości leczniczych w przypadku problemów z drogami moczowymi. Dlatego też są one często stosowane w lekach na infekcje pęcherza moczowego. Regularne spożywanie wyciągu z żurawiny może być również korzystne w przypadku innych schorzeń.
Właściwości soku żurawinowego.
Większość soków żurawinowych dostępnych na rynku składa się głównie z wody. Wynika to z jego silnego smaku, który sprawia, że jest trudny do przełknięcia. Niewielka ilość soku żurawinowego to wszystko, co jest potrzebne, aby czerpać korzyści z wielu witamin i minerałów, których ta roślina jest pełna. Warto zwrócić uwagę na żelazo, magnez i potas, a także potas, fosfor i potas. Sok żurawinowy jest również bogaty w witaminy B6, E i K, a także tiaminę i ryboflawinę.
Sok żurawinowy jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminę C i kwas salicylowy. Wartość kaloryczna soku jest bardzo niska, dlatego może być on spożywany podczas diet odchudzających w celu uzupełnienia niedoborów witamin.
Sok żurawinowy - działanie.
Pozytywny wpływ soku żurawinowego na cały układ moczowy jest jedną z najbardziej popularnych i dobrze zbadanych właściwości. Chociaż mikroorganizmy naturalnie występują w moczu, mogą one namnażać się w organizmie, powodując infekcje. Proantocyjanidyny zawarte w soku żurawinowym mają właściwości przeciwzapalne, które zapobiegają przyleganiu bakterii do ścian pęcherza moczowego. Dzięki temu są one wypłukiwane przez mocz. Dzięki temu wyciąg z żurawiny jest doskonałym sposobem na zapobieganie nawracającym infekcjom dróg moczowych. Zaleca się go kobietom, które miały planowane zabiegi ginekologiczne.
Inną, mniej znaną cechą wpływu soku żurawinowego na układ sercowo-naczyniowy jest jego zdolność do zapobiegania chorobom serca. Płyn ten zapewnia większą ochronę serca i poprawia jego zdrowie. Nie tylko zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca, ale także utrzymuje zdrowy układ sercowo-naczyniowy. Związki czynne zawarte w żurawinie stymulują również płytki krwi do bardziej efektywnego funkcjonowania. Zmniejsza to prawdopodobieństwo rozwoju miażdżycy.
Według badań, sok żurawinowy ma właściwości antynowotworowe. Zawdzięcza to substancjom polifenolowym, które zapobiegają rozprzestrzenianiu się i rozwojowi wielu rodzajów nowotworów, w tym raka piersi, jelita grubego i płuc. Zawarty w nim kwas salicylowy zmniejsza obrzęki i zapobiega tworzeniu się zakrzepów krwi.
Czy sok żurawinowy jest dobry dla zdrowia jamy ustnej? W soku żurawinowym jest więcej zalet niż mogłoby się wydawać. Najnowsze badania wykazały, że sok żurawinowy może zapobiegać próchnicy zębów. Zawiera on proantocyjanidynę, która zapobiega namnażaniu się szkodliwych bakterii oraz ich przyleganiu do zębów. W soku żurawinowym zmniejsza się również wydzielanie kwasu i rozwój płytki nazębnej. Ważne jest, aby sok żurawinowy nie zawierał cukru ani innych dodatków, aby zapewnić sobie pełne korzyści płynące z ekstraktu z żurawiny.
Sok żurawinowy ma wiele innych pozytywnych właściwości. Zapobiega on rozprzestrzenianiu się wirusa grypy do uszu, dróg oddechowych i gardła.
Sok żurawinowy jest również bardzo pożądany w żołądku. Zapobiega bowiem rozwojowi bakterii H. pylori, która jest odpowiedzialna za powstawanie wrzodów żołądka,
Ostatnią rzeczą, którą warto wspomnieć o soku żurawinowym, jest jego zdolność do działania jako przeciwutleniacz. Płyn ten spowalnia proces starzenia się organizmu, co chroni go przed nadmiernym starzeniem się. Nie chodzi tu tylko o efekty upływającego czasu, ale także o spadek sprawności umysłowej. Sok żurawinowy może więc spowolnić proces utraty pamięci i braku koncentracji. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Zwiększa produkcję kolagenu, który jest odpowiedzialny za ujędrnianie skóry.
Sok z żurawiny: Dawkowanie i przeciwwskazania.
W celach leczniczych zaleca się picie pół szklanki soku dziennie, rozcieńczonego w pół litra wody. Nie powinien on zawierać cukru ani żadnych innych substancji słodzących.
Pomimo wielu korzyści, sok żurawinowy może nie być odpowiedni dla wszystkich. Nie jest on zalecany dla osób z kamicą nerkową lub zaburzeniami krzepnięcia krwi.