Sok z pigwy
Sok z pigwy - składniki odżywcze.
Pigwa jest niskokaloryczna. Pigwa jest bogata w przeciwutleniacze. Ma więcej przeciwutleniaczy niż jabłka czy gruszki. Pigwa jest bogata w związki chemiczne, takie jak np.
-związki fenolowe,
-olejki eteryczne,
Pigwa jest bogata w witaminy i minerały, takie jak witamina B, witamina C i witamina C. Pigwa ma właściwości antyalergiczne i przeciwzapalne. Pigwa zwiększa odporność organizmu w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Pigwa zawiera również duże ilości pektyn i polifenoli. Właściwości przeciwutleniające polifenoli oraz usuwanie metali ciężkich i toksyn z organizmu są wspomagane przez pektyny.
Pigwa w 100 g świeżych owoców zawiera następujące składniki odżywcze, witaminy i minerały:
-wartość energetyczna - 57 kcal,
-białko - 0,4 g,
-tłuszcz: 0,1 g,
-węglowodany - 15,3 g,
-błonnik: 1,9 g,
-witamina C: 15 mg,
-tiamina 0,02 mg,
-ryboflawina 0,03 mg,
-niacyna 0,2 mg,
-witamina B6 0,04 mg,
-kwas foliowy 3g
-witamina A - 40 j.m,
-wapń - 11 mg,
-żelazo - 0,7 mg,
-magnez - 8 mg,
-fosfor - 17 mg,
-potas - 197 mg,
-sód - 4 mg,
-cynk: 0,04 mg,
Jakie działanie ma sok z pigwy?
Sok z pigwy jest często stosowany w leczeniu przeziębienia, grypy i infekcji. Jest dobry na suchy kaszel i wzmacnia odporność. Pigwa ma właściwości antybakteryjne. Pigwa zmniejsza aktywność różnych szczepów bakterii, a sok z owoców zapobiega ich namnażaniu. Dzieje się tak dzięki działaniu kwasu chlorogenowego. Sok z pigwy wspomaga trawienie. Sok z pigwy może pomóc w niestrawności, zgadze i katarze jelitowym. Sok z pigwy może być zalecany dla każdego, kto:
mogą odczuwać głód.
-masz zaburzenia trawienia
jesteś wyczerpany fizycznie i psychicznie
-masz obniżoną odporność
anemię i niedokrwistość:
-przeziębienia,
Regularne spożywanie soku z pigwy może pomóc w zapobieganiu przeziębieniom, infekcjom i nowotworom.
Sok z pigwy w leczeniu objawów grypy i przeziębienia.
Sok z pigwy jest doskonałym uzupełnieniem diety w przypadku grypy lub przeziębienia ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Sok z pigwy może zawierać aż 15 mg witaminy C na 100 g świeżych owoców. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który wzmacnia układ odpornościowy.
Pigwa zawiera również wiele witamin z grupy B, które pomagają wzmocnić odporność. Szczególnie w okresie zimowym i jesiennym. Owoce pigwy zawierają także wiele składników mineralnych, w tym potas, miedź i fosfor. Minerały te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sok z pigwy może być również stosowany w leczeniu suchego kaszlu.
Sok z pigwy a przewód pokarmowy.
Nasiona pigwy są doskonałym wyborem w przypadku problemów trawiennych. Nasiona pigwy mogą być stosowane w leczeniu zgagi i refluksu. Pigwę można również stosować w leczeniu stanów zapalnych, zapalenia żołądka, zaburzeń jelitowych i uszkodzeń błony śluzowej żołądka.
Owoce pigwy pobudzają trawienie i przyspieszają przemianę materii. Sok z pigwy jest zalecany osobom, które starają się schudnąć. Sok z pigwy może również zwiększać apetyt.
Sok z pigwy ma właściwości oczyszczające
Owoce pigwy są bogate w pektyny. Organizm ludzki potrzebuje pektyn w połączeniu z wodą. Pomagają one w usuwaniu metali ciężkich i toksyn z organizmu. Pektyny mogą również obniżać kaloryczność pożywienia i ilość wchłanianego cukru.
Sok z pigwy jest przeciwutleniaczem.
Pigwa jest bogata w fenole roślinne, takie jak kawoilochinina i pigwowiec. Sok ze skórki pigwy zawiera dużo ekstraktu fenolowego, który ma działanie przeciwutleniające. Sok z pigwy zapobiega hemolizie i ma działanie ochronne dla erytrocytów.
Sok z pigwy, choroby cywilizacyjne i sok z pigwy
Sok z pigwy może również obniżać ciśnienie krwi, regulować poziom glukozy i obniżać poziom cholesterolu. Sok z pigwy wspomaga regenerację wątroby. Sok z pigwy jest bogaty w polifenole, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Wykazano, że owoce i liście pigwy obniżają aktywność komórek raka jelita grubego i szyjki macicy. Regularne spożywanie soku z pigwy może pomóc w zwalczaniu wolnych rodników. Sok z pigwy jest środkiem antydepresyjnym. Ma działanie uspokajające, wyciszające i wyciszające.
Sok z pigwy - przeciwwskazania.
Osoby chore na cukrzycę powinny unikać soku z pigwy, pomimo jego licznych korzyści zdrowotnych i leczniczych. Nie zaleca się spożywania surowego soku z pigwy, ponieważ może on być twardy i kwaśny. Sok z pigwy może powodować dyskomfort żołądkowy u kobiet w ciąży.
Zastosowanie soku z pigwy.
Sok z pigwy jest znany ze swoich licznych właściwości leczniczych i zdrowotnych. Sok z pigwy można stosować w kuchni każdego dnia. Sok z pigwy może być również wykorzystywany do produkcji dżemów, konfitur, kompotów i likierów. Sok z pigwy można mieszać z wodą lub dodawać do herbaty. Sok z pigwy można dodawać do deserów i koktajli, a także do koktajli i puddingów.