Sok z morwy białej
Jednym z głównych składników chińskiej medycyny ludowej są małe kiście owoców morwy białej. Krzewy morwy białej pochodzą z Chin, gdzie były intensywnie uprawiane. Następnie rozprzestrzeniły się w innych częściach świata, głównie w Ameryce Północnej i Południowej, w Afryce oraz na wyspach Pacyfiku. Jeszcze kilka lat temu uprawiano ją także w Polsce. Jej liście i owoce były głównym źródłem jej prozdrowotnych właściwości. Morwa biała, choć w średniowieczu kojarzona była z jedwabnikami, nadal może być z powodzeniem stosowana jako lek o wielu właściwościach zdrowotnych.
Skuteczne leczenie otyłości.
Leland Hartwell, laureat Nagrody Nobla, stał na czele amerykańskiego zespołu naukowców, który odkrył fascynujące fakty na temat wpływu morwy białej na zdrowie człowieka. Odkryli oni, że morwa biała zawiera substancje, które są bardzo skuteczne w leczeniu cukrzycy typu 2 i otyłości. Owoce morwy białej są niskokaloryczne, a ekstrakt z liści pomaga w trawieniu. Obie choroby są jednymi z najpoważniejszych w XXI wieku.
Walka z cukrzycą za pomocą morwy białej.
Niektóre części roślin morwy białej (liście, kora i owoce) mogą mieć właściwości hipoglikemiczne, czyli obniżać poziom glukozy we krwi. Cukry spożywane podczas posiłków są rozkładane. Spowalnia to rozkład skrobi na cukry proste. Wszystko to dzięki alkaloidom, które wspomagają trawienie glukozy. Chociaż to korzystne działanie znane było już w starożytnych Chinach, badania naukowe potwierdziły je. Wyciąg z morwy białej jest zalecany przez lekarzy jako zamiennik leków przeciwcukrzycowych. Nie powoduje on skutków ubocznych.
Oczyszczanie organizmu.
Do właściwości morwy białej należy obniżanie poziomu cukru we krwi i zwiększanie uczucia zadowolenia. Wykazano zdolność do leczenia problemów żołądkowych, takich jak zaparcia, biegunki, wzdęcia i zaparcia, poprzez regularne spożywanie soku lub naparu z liści. Morwa biała jest doskonałym dodatkiem do słodyczy. Hamuje podjadanie, łaknienie i chęć na słodycze. Oznacza to, że możesz zadbać nie tylko o swoje ciało, ale także o zdrowie i pracę jelit. Jej wysoka zawartość substancji czynnych wspomaga pracę serca, obniża poziom cholesterolu i chroni przed nowotworami. Morwa biała jest dobrym wyborem zarówno w przypadku przeziębienia, jak i grypy. Pomaga zwalczać infekcje wirusowe i bakteryjne.
Morwa biała ma wiele zastosowań leczniczych. Jej bogactwo witamin i minerałów korzystnie wpływa na organizm.