Sok z owoców dzikiej róży często kojarzy się z wizytami u babci w dzieciństwie i przygotowywaniem go w domu. Ten aromatyczny napój można dziś znaleźć w wielu sklepach, a jego popularność rośnie wraz z nadejściem jesiennych chłodów. Sok z dzikiej róży to bomba witaminowa, nic dziwnego!
Jak powstaje sok z owoców dzikiej róży.
Sok z owoców dzikiej róży jest wytwarzany z owoców dzikiej róży, które są właściwie pseudoowocami. Większość odmian zbiera się wczesną jesienią. Gdy są w pełni dojrzałe, są jędrne i mają intensywny kolor. Zbyt późne zbiory mogą sprawić, że owoce rzekome staną się miękkie i będą miały gorszy smak. Ponadto wartość odżywcza owoców rzekomych zmniejsza się wraz z upływem czasu. Olej kosmetyczny pozyskuje się z nasion owoców rzekomych, zwanych też orzechami. Mięsisty rdzeń jest wykorzystywany do produkcji soku. Pasteryzacja jest ostatnim etapem produkcji.
Sok z owoców dzikiej róży ma pomarańczowo-czerwony kolor i jest lekko kwaśny. Poszczególne partie soku mogą być słodzone lub nie, w zależności od warunków, w jakich dojrzewały owoce. Warto również wiedzieć, że w sklepach i aptekach dostępny jest sok z owoców dzikiej róży z dodatkiem ziół. Często spotykanym połączeniem jest owoc dzikiej róży i malina.
Sok z owoców dzikiej róży - co w nim jest dla Ciebie?
Sok z owoców dzikiej róży o pełnym smaku jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. To niezwykłe bogactwo pochodzi z pseudo owoców, z których jest pozyskiwany. Uważa się, że zawiera on około 130 substancji bioaktywnych. To właśnie one nadają niezwykłe właściwości przygotowanym z nich produktom.
Sok z owoców dzikiej róży jest znany z wysokiej zawartości witaminy C. Pod tym względem przewyższa nawet sok z rokitnika. Sok z owoców dzikiej róży zawiera do 450 mg w 100 ml. Jednak dzienne spożycie witaminy C u dorosłych wynosi około 100 mg.
Sok z owoców dzikiej róży zawiera kwas askorbinowy, a także inne witaminy, takie jak tiamina, ryboflawina i niacyna. Niektóre z tych witamin działają również jako prekursory witaminy A (np. beta-karoten obecny w owocach dzikiej róży).
Kolejnym cennym składnikiem soku z dzikiej róży są flawonoidy. Należą do nich astragalina, izokwercetyna i tylirozyd. Flawonoidy mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwobrzękowe. Ponadto uszczelniają naczynia włosowate, poprawiają ich elastyczność i zapobiegają obrzękom. Flawonoidy mają zdolność do zwiększania biodostępności kwasu askorbinowego. Stabilizują witaminę A i spowalniają jej utlenianie.
Na uwagę zasługują również garbniki roślinne. Substancje te działają przeciwbakteryjnie i ściągająco, a także korzystnie wpływają na błony śluzowe. Hamują ich przepuszczalność, chroniąc je przed drobnoustrojami. Są również dobre w profilaktyce alergii i wspomagają układ odpornościowy. Sok z owoców dzikiej róży może być również źródłem pektyn. Ta prebiotyczna właściwość pomaga w utrzymaniu równowagi jelitowej. Obniżają one również poziom cholesterolu i pomagają regulować ciśnienie krwi.
Sok z owoców dzikiej róży zawiera również minerały. Należą do nich magnez, potas i wapń, a także żelazo, miedź, mangan, cynk, żelazo, potas, wapń i magnez. Kolejnym ważnym składnikiem jest galaktolipid (GOPO), substancja budująca skórkę owoców rzekomych. Uważa się, że ma on właściwości przeciwzapalne i przeciwreumatyczne.
Sok z owoców dzikiej róży ma właściwości prozdrowotne.
Sok z dzikiej róży jest ceniony za swoje właściwości zdrowotne. Sok z owoców dzikiej róży ma wielofunkcyjne działanie dzięki bogatemu składowi i wysokiej zawartości substancji, które mają pozytywny wpływ na organizm. Jakie właściwości prozdrowotne ma sok z owoców dzikiej róży?
Zwiększa odporność organizmu
Główną rolę odgrywa witamina C. Jej zawartość w soku z dzikiej róży jest więcej niż wystarczająca, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie, a w razie potrzeby można ją uzupełniać. Kwas askorbinowy jest niezbędny do produkcji limfocytów. Komórki te chronią organizm przed infekcjami, eliminując patogeny.
Zmniejsza zmęczenie i wspomaga rekonwalescencję
W przypadku osłabienia spowodowanego przewlekłym stresem, problemami ze snem lub niedawno przebytą chorobą, korzystne jest przyjmowanie dużych dawek kwasu askorbinowego. Sok z owoców dzikiej róży można spożywać regularnie, aby poprawić swoje samopoczucie i formę.
Ma pozytywny wpływ na skórę
Witamina C odgrywa rolę w produkcji kolagenu. Spadek jego poziomu może powodować powstawanie zmarszczek i utratę jędrności. Sok z dzikiej róży zawiera antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Przeciwdziałanie anemii
Sok z owoców dzikiej róży może chronić przed niedoborem witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za niektóre rodzaje anemii. Witamina C wspomaga również wchłanianie żelaza zawartego w pożywieniu.
Chroni układ sercowo-naczyniowy
Sok z owoców dzikiej róży zawiera flawonoidy, które wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Pektyny obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz zmniejszają wchłanianie cholesterolu, co z kolei obniża jego poziom we krwi. Sok z owoców dzikiej róży może mieć również pozytywny wpływ na serce.
Wspomaga funkcjonowanie stawów
Przetwory z dzikiej róży i sok z dzikiej róży mogą być stosowane w celu łagodzenia bólu i stanów zapalnych stawów. Za korzystne działanie odpowiedzialny jest galaktolipid GOPO. Działanie to jest również wzmacniane przez witaminę C i flawonoidy.
Przeciwdziałanie chorobom układu moczowego
Sok z owoców dzikiej róży ma właściwości moczopędne i pomaga oczyścić drogi moczowe z drobnoustrojów. Zmniejsza to prawdopodobieństwo infekcji. Sok z owoców dzikiej róży może również korzystnie wpływać na pracę nerek.
Wspomaga trawienie
Sok z owoców dzikiej róży może być stosowany w leczeniu problemów trawiennych, takich jak bóle brzucha i niestrawność. Zawiera on związki, które poprawiają funkcjonowanie wątroby i wzmacniają błony śluzowe. Mają one również pozytywny wpływ na zdrowie jelit. Ponadto pobudza wytwarzanie żółci i działa rozkurczowo.
Czy warto pić sok z dzikiej róży?
Możemy śmiało powiedzieć, że sok z owoców dzikiej róży jest korzystny dla zdrowia, ponieważ zawiera cenne witaminy i składniki odżywcze. Warto sięgnąć po sok z owoców dzikiej róży, szczególnie zimą i jesienią, kiedy odporność jest niska. Owoce dzikiej róży mogą być również stosowane w leczeniu przeziębienia i grypy. Są dobre na wzmocnienie odporności i poprawę nastroju. Sok może być stosowany w celu wsparcia zdrowia układu moczowego, a także może pomóc w problemach żołądkowych. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, ponieważ zawiera wiele witamin i przeciwutleniaczy.
Pomimo wielu korzyści, sok z owoców dzikiej róży nie jest zalecany do spożycia. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku dodania do niego syntetycznych suplementów diety. Ze względu na niewielką liczbę badań przeprowadzonych nad owocami dzikiej róży, przed rozpoczęciem ich spożywania należy skonsultować się z lekarzem.