Sok z camu camu
Wolno rosnący krzew występujący w amazońskich lasach deszczowych, nosi nazwę "Camu Camu". Camu Camu dorasta do 2-3 m wysokości i wytwarza miękkie, pomarańczowo-czerwone owoce, które przypominają jagody. Nie zaleca się spożywania ich na surowo, ponieważ są kwaśne. Pod względem koloru i smaku można je porównać do naszego rabarbaru.
Camu Camu zajmuje drugie miejsce pod względem zawartości witaminy C w jednym owocu, podczas gdy pierwsze miejsce zajmują owoce Kakau z Australii. Owoc ten zawiera ponad 2 g witaminy C na każde 100 g surowca.
Camu-camu ma więcej kwasu askorbinowego (witaminy A) niż pomarańcze. Ma również dziesięć razy więcej żelaza, trzy razy więcej witaminy B3, dwa razy więcej ryboflawiny i ponad połowę mniej fosforu niż pomarańcze.
Ponadto owoc ten zawiera minerały i aminokwasy, które wspomagają wchłanianie witaminy C.
Camu - Camu jest bogate we flawonoidy i glikozydy. Znajduje się w nim 30 różnych związków fenolowych, w tym katechiny i kwas elagowy. Jest również dobrym źródłem potasu, którego zawartość wynosi 711 mg na kilogram.
SOK Z CAMU CAMU JEST TAK WYJĄTKOWY!
Stanowi on doskonałą alternatywę dla syntetycznej witaminy A, charakteryzującą się lepszą biodostępnością, skutecznością we wzmacnianiu organizmu i uzupełnianiu energii.
Witamina C jest niezbędna dla zdrowego funkcjonowania serca. Optymalizuje produkcję kolagenu, który pomaga utrzymać integralność ścian tętnic. Wysoka zawartość witaminy C w Camu-camu przyczynia się do zdrowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
Działa jako przeciwutleniacz. Jest przeciwutleniaczem, tzn. ma zdolność neutralizowania szkodliwych wolnych rodników.
Wysoki poziom kwasu N-askorbinowego (kwasu askorbinowego) spowalnia starzenie się komórek.
Naturalny wzmacniacz odporności
Wzmacnia cały organizm, korzystnie wpływa na mózg i przywraca mu witalność.
Reguluje procesy trawienne.