Sok z borówki
Sok z borówek ma wiele zalet zdrowotnych. Nietrudno zauważyć, że jest pyszny. Osoby o słabym wzroku są świadome jego zalet, ale są też inne korzyści zdrowotne. Obecnie trwa szczyt sezonu na borówki, dlatego warto poznać najlepsze przepisy na sok z borówek i dowiedzieć się, jakie korzyści zdrowotne oferuje ten owoc.
Sok z borówek - sprawdzone i przetestowane przepisy
Przygotowanie soku z borówek jest proste. Latem łatwo znaleźć świeże borówki, dlatego warto zrobić własny. Jest pyszny i zachowuje wszystkie walory zdrowotne owoców, jeśli jest odpowiednio przygotowany.
Przepis na sok z borówek bez dodatku cukru
Składniki:
Borówki (ilość zależy od tego, ile chcesz uzyskać soku)
Inne owoce, takie jak gruszka lub jabłko, mogą być opcjonalne.
Sposób przygotowania:
Borówki i inne owoce należy delikatnie umyć. Następnie odsączyć nadmiar wody. Zmiksować wszystkie składniki w blenderze. Dodaj wodę do mieszanki. Gotowe!
Przepis na sok jagodowy z dodatkiem cukru
Składniki:
2,5 kg borówek amerykańskich
Cukier: 0,5 kg
Sposób przygotowania:
Borówki najpierw umyj, następnie odsącz i zbierz. Wymieszaj je razem, a następnie włóż do pojemnika i dodaj cukier. Pozostawić owoce na 24 godziny, aby odpoczęły. Od czasu do czasu mieszaj. Przecedzić miąższ przez ściereczkę lub gazę i wycisnąć sok. Przełóż sok z borówek do słoika i szczelnie go zamknij. Gotowe!
Sok z borówek ma właściwości zdrowotne:
Sok z borówek to bomba witaminowa. Warto robić go w domu w okresie letnim. Borówki są bogate w witaminy A, B i C, E, P, żelazo, miedź, potas wapń magnez cynk i selen.
Borówki zawierają składniki, które mają działanie prozdrowotne dla oczu. Antocyjany, witaminy A i B2 pomagają w przypadku ślepoty nocnej i innych chorób siatkówki. Antocyjany mogą również przyczyniać się do poprawy kondycji fizycznej i spowalniać proces starzenia się.
Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy sok jagodowy może być korzystny w zapobieganiu nowotworom. Sok jagodowy jest również bogaty w kwas foliowy, który odgrywa ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu raka macicy.
Sok z jagód może być stosowany w celu obniżenia poziomu złego cholesterolu i podwyższenia poziomu dobrego cholesterolu. Fitoestrogeny zawarte w soku z borówek mogą również pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób serca oraz hamować rozwój raka piersi, tarczycy i wątroby.
Łagodzą również problemy układu trawiennego, na które borówki mogą pomóc. Sok z borówek może być stosowany w leczeniu biegunki lub w celu utraty wagi. Owoce te mają właściwości antybakteryjne, a także pomagają przyspieszyć metabolizm.
Sok z borówek najlepiej smakuje świeżo wyciśnięty latem. Zachęcamy do delektowania się tym orzeźwiającym napojem, biorąc pod uwagę jego walory zdrowotne, a także łatwość przygotowania go w domu.