Sok z aronii

Sok z aronii

Aronia - gatunek krzewu należący do rodziny różowatych. Jest sadzona w lasach i na plantacjach w Polsce. Sok z aronii jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł antyoksydantów. W owocach aronii znajduje się również wiele witamin. Owoce aronii, mimo gorzkiego smaku, świetnie nadają się do przetwórstwa.

Pochodzenie aronii.

Jak już wspomnieliśmy, aronia należy do rodziny różowatych. Występuje w stanie dzikim w Ameryce Północnej, a konkretnie w Kanadzie i USA od Wielkich Jezior po Florydę. Aronia jest odporna na bardzo niskie temperatury, nawet do 30 stopni Celsjusza. Nie ma też specjalnych wymagań co do jej uprawy. Aronia nie wymaga bardzo wysokiej jakości gleby. Rośnie w miejscach, gdzie inne rośliny sadownicze nie mogą być uprawiane. Aronia czerwona została wprowadzona do Europy w 1821 roku, po tym jak jej uprawa rozpoczęła się w Rosji i Skandynawii. Od tego czasu powstało wiele odmian hodowlanych. Przykładem jest rosyjska Aronia mitschurinii "Amit", która jest duża i słodka, a także odporna na duże mrozy.
Krzewy aronii dorastają do 2,5-3 metrów wysokości. Korzenie są rozłożone poziomo i cienkie. Długość pąków kwiatowych i liściowych wynosi około 1 cm. Ich szerokość wynosi 3-4 mm. Europa ma wolniejsze tempo rozwoju pąków kwiatowych niż inne krzewy owocowe. W przypadku aronii czerwonej kwitną one w kwietniu. Natomiast w przypadku aronii czerwonej kwitnienie ma miejsce w maju. Czas dojrzewania owoców aronii jest różny w zależności od gatunku. Aronia melanocarpa, aronia prunifolia i aronia melanocarpa dojrzewają pod koniec sierpnia lub na początku września. Aronia arbutifolia dojrzewa pod koniec września lub na początku października.
Aronia od wielu dziesięcioleci jest wykorzystywana przede wszystkim w parkach i ogrodach jako roślina ozdobna. Jej przydatność odkrył rosyjski botanik Iwan Miczurin na początku XX wieku. W którym roku aronia pojawiła się w Polsce? Dopiero w 1976 roku. W okolicach Janowa Lubelskiego, w Kraśniku, pojawiły się pierwsze sadzonki. Odkryto, że można ją bez problemu uprawiać w Polsce i wtedy została rozpowszechniona na terenie całego kraju.

Właściwości aronii.

Owoce aronii składają się w około 80 procentach z wody i 20 procentach z suchej masy. Zawierają błonnik pokarmowy, cukry o niskiej zawartości węglowodanów, tłuszcze, białka, witaminy oraz makro- i mikroelementy. Liczne badania potwierdziły korzystne działanie aronii. Jest ona jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów wśród wszystkich owoców. Zawartość antyoksydantów w owocach aronii jest czterokrotnie większa niż w truskawkach i żurawinie. Badania wykazały, że spożywanie diety bogatej w polifenole (których dobrym źródłem jest aronia) może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Spożywanie polifenoli jest ważnym elementem zapobiegania takim chorobom jak:
-udar mózgu,
-zawał serca,
-miażdżyca.
Polifenole mają również pozytywny wpływ na:
- opóźnianie starzenia się organizmu
Badania wykazują, że produkty z aronii mogą być stosowane w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu II oraz miażdżycy.
Badania na hodowlach ludzkich limfocytów potwierdziły tę zdolność antymutagenną.
-Aktywność antyoksydacyjna - polifenole aroniowe są silnymi antyoksydantami, które hamują wzrost nieprawidłowych komórek.
Wykazano, że antocyjany i inne związki zawarte w soku aroniowym hamują peroksydację lipidów.
Sok z aronii jest środkiem żołądkowo-ochronnym - badania na zwierzętach wykazały, że ma on działanie przeciwwrzodowe i chroni błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Wpływ na układ sercowo-naczyniowy - Aronia chroni naczynia krwionośne dzięki właściwościom przeciwzakrzepowym i wazoprotekcyjnym (hipotensyjnym).
Aronia jest środkiem zapobiegającym chorobom oczu. Udowodniono, że korzystnie wpływa na ochronę przed rozwojem zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Żel z owoców aronii zapewnia ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UVB.

Przepis na sok z aronii.

Przetwory z owoców aronii są powszechnie stosowane ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Jak przygotować sok z aronii? Co potrzebujesz:
1 kg świeżych owoców aronii
Możesz dodać tyle cukru, ile chcesz, lub mniej niż 0,5 kg.
-1-2 cytryny,
1 szklanka wody
Umyj dokładnie owoce i usuń z nich liście. Następnie za pomocą blendera rozdrobnij owoce aronii. Następnie dodaj do masy resztę składników. Mieszankę gotować przez 30 minut. Odcedzić sok i przecedzić przez sito przed przelaniem do wysterylizowanych słoików. Sok z aronii należy przechowywać w suchym miejscu. Aby zapobiec jego zepsuciu, należy go pasteryzować. Sok można przygotować bez cukru.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.