Sok z ananasa
Historia soku ananasowego.
Już Aztekowie i Majowie zaczęli uprawiać ananasy na większą skalę. Jest to tym bardziej godne uwagi, że każde drzewo rodzi tylko jeden owoc rocznie. Chociaż tradycyjni mieszkańcy Ameryki wykorzystywali owoce głównie do jedzenia, używali też ich miąższu do produkcji trucizny na strzały. Skórka była używana do fermentacji tepache. Jest ona nadal bardzo popularna w Meksyku jako alternatywa dla piwa o niskiej zawartości alkoholu. We współczesnym Tepache około 10% soku stanowi sok ananasowy.
Krzysztof Kolumb przywiózł ananasy z Indii do Hiszpanii. Nazwał je indiańskimi szyszkami. Owoc ten początkowo wprowadzono do Europy jako egzotyczną ozdobę, a nie przysmak. Z czasem stał się jeszcze bardziej popularny, a plantacje rozrosły się na cały kontynent. Pierwszą maszynę, która mechanicznie usuwała rdzeń z ananasów, wynalazł Henry Ginaca, pracownik miejscowej firmy Dole.
Jednak sok ananasowy zaczęto produkować na skalę komercyjną dopiero w latach 30. ubiegłego wieku. Ten napój w puszce doskonale pasował do popularnych już soków śniadaniowych i wywołał ogromny popyt w Stanach Zjednoczonych.
Produkcja soku ananasowego.
Od 1984 r. światowy przemysł soków ananasowych wzrósł czterokrotnie, osiągając w 2016 r. ponad 5,6 mln ton. Obejmują one proste soki, które są wytwarzane z miąższu kawałków ananasa. Są to również produkty powstałe w wyniku złożonych procesów, takich jak tłoczenie, klarowanie, aromatyzowanie i kondensacja. Główne wyzwania technologiczne to obniżenie kwasowości, ograniczenie obecności mikroorganizmów chorobotwórczych oraz zachowanie naturalnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Sok ananasowy sprzedawany w kartonach poddaje się filtracji, pasteryzacji, a czasem odwróconej osmozie. Działania te mają na celu podniesienie jakości soku i zwiększenie jego wartości dla konsumentów.
Czy sok ananasowy jest dla Ciebie dobry?
Od wieków sok ananasowy był stosowany w celu poprawy zdrowia. Może on obniżać wysoką temperaturę ciała, zwiększać potliwość, eliminować brodawki i zmniejszać kaszel. Badanie przeprowadzone w 2010 r. wykazało, że sok ananasowy może nawet pomóc w zwalczaniu gruźlicy.
Sok ananasowy ma wysoką wartość odżywczą. Jest bogaty w witaminę C, mangan i miedź. Zawiera również mniej żelaza, wapnia i fosforu.
Wyróżnia go bogactwo przeciwutleniaczy. Zawiera nie tylko witaminę C, ale także beta karoten, flawonoidy i inne składniki odżywcze, które pomagają zmniejszyć stan zapalny. Ta właściwość jest wspólna dla wszystkich soków owocowych, ale sok ananasowy wyróżnia się wysoką zawartością bromeliny - enzymu, który poprawia trawienie, wzmacnia organizm przed mikroorganizmami i aktywnie zwalcza stany zapalne, zwłaszcza w kontekście chorób zatok. Bromelaina jest bogata w proteinazy i proteazy, które pomagają w rozkładzie związków białkowych i zmniejszają stany zapalne przewodu pokarmowego. Wykazano, że bromelaina jest skuteczna w zwalczaniu bakterii wywołujących biegunkę.
Liczne badania wykazały również, że sok ananasowy może:
-Pomagać w zmniejszaniu bólu i urazów związanych z chorobą zwyrodnieniową stawów lub reumatoidalnym zapaleniem stawów.
pomagać w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych
-zmniejszać ryzyko chorób serca i zatorów żylnych oraz minimalizować objawy dławicy piersiowej i przemijających ataków niedokrwiennych.
Potencjalnie może przeciwdziałać niektórym typom chorób.
Istnieją pewne przeciwwskazania do picia soku ananasowego
Sok ananasowy jest bezpieczny dla większości osób. Osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew i antybiotyki powinny unikać soku ananasowego ze względu na wysoką zawartość bromeliny. Może on powodować pogorszenie stanu osób cierpiących na chorobę refluksową. Należy pamiętać, że sok ananasowy zawiera duże ilości cukru i mało błonnika. Spożywanie więcej niż 150 ml soku dziennie może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 lub nadwagi. Dietetycy zalecają rozcieńczanie soku ananasowego w proporcji 1:1 z wodą, aby zmniejszyć to ryzyko.
Co można zrobić z sokiem ananasowym?
Otwarte kartony soku ananasowego to coś więcej niż tylko tradycyjny napój. Można z niego przygotować pyszne lody, które są tanie i niskokaloryczne. Można go również łączyć z bananami i mango, tworząc tropikalne lody.
Sok ananasowy można także dodawać do sałatek owocowych ze względu na jego właściwości przeciwutleniające, które zapobiegają brązowieniu bananów i jabłek. Sok ananasowy może być stosowany jako słodzik do ciast, owsianki i dipów owocowych. Niektórzy ludzie zastępują nim nawet mleko i wodę w przepisach na naleśniki.