Sok z aceroli

Sok z aceroli

Acerola znana jest również jako wiśnia z Barbados lub granat. Jest to niewielki owoc pestkowy pochodzący z małych drzew rosnących w Ameryce Północnej, Ameryce Środkowej i północnej części Ameryki Południowej. Choć z wyglądu przypomina wiśnię, nie jest tak okrągły jak ona. Ma charakterystyczną trójkątną strukturę o średnicy od 1 do 4 centymetrów. Acerola jest uprawiana w wielu rejonach tropikalnych i subtropikalnych, m.in. w Etiopii, na Madagaskarze, Sri Lance i Tajwanie, ze względu na swoje niezwykłe właściwości zdrowotne. Największym producentem i eksporterem aceroli jest Brazylia.

Produkcja soku z aceroli.

Acerola nie jest rzadko spotykanym owocem. Są one połączeniem cierpkich i słodkich jabłek. Mają jednak delikatną kwasowość. Dojrzewają na drzewach przez około miesiąc i zmieniają kolor z zielonego na czerwony. Nadają się do spożycia tylko przez 2-3 dni po dojrzeniu. Nietrudno zrozumieć, dlaczego pasteryzacja produktów z malpigii jest tak ważna.
Czasami soki Acerola mogą być pasteryzowane i tłoczone na zimno. Można je jednak również wytwarzać z koncentratu. Aby uzyskać lepszą klarowność soku, najpopularniejszymi metodami przetwarzania są sonikacja lub ultradźwięki. Techniki te zwiększają wydajność oraz poziom i stężenie aktywnych związków biologicznych i innych składników. Produkt końcowy jest często suszony i zagęszczany w celu uzyskania proszku, który można rozcieńczyć wodą. Produkt ten ma długi okres przydatności do spożycia i jest przyjemny w smaku. Zawiera także dużo witaminy C.
Coraz popularniejsze stają się mieszanki soków prozdrowotnych, które mają bardziej wyjątkowy smak i łączny efekt. Popularnym połączeniem jest acerola zmieszana z rokitnikiem lub owocami męczennicy. Można też mieszać acerolę z kofeiną, serwatką lub innymi składnikami. Najbardziej ekscytujące eksperymenty polegają na fermentacji aceroli w celu wyprodukowania lodów lub wina.

Wartości odżywcze soku z aceroli.

Sok z aceroli zawiera niewielką ilość kalorii i cukrów, przynajmniej w porównaniu z innymi sokami owocowymi. Główną cechą soku jest wysoka zawartość witaminy C, czyli kwasu askorbinowego.
Napój może być spożywany w jednej szklance i pokrywa ponad sześćdziesięciokrotne dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Naukowcy (Assis 2008) stwierdzili, że kwas askorbinowy zawarty w soku z aceroli jest lepiej wchłaniany niż syntetyczna witamina C zawarta w tradycyjnych suplementach. Należy pamiętać, że w wyniku przetwarzania może dojść do utraty części kwasu askorbinowego. Dlatego też należy zawsze spożywać wyłącznie sok z aceroli tłoczony na zimno.
Sok z liści granatu malpighia zawiera witaminę C. Jest również umiarkowanie bogaty w witaminę B2 i B12 oraz zawiera mniejsze ilości żelaza, magnezu i potasu. Na uwagę zasługują również substancje fenolowe, tj. w owocach aceroli, jak również w soku z nich, znajduje się wiele przeciwutleniaczy. Mowa tu o kwasach fenolowych i flawonoidach, a także antocyjanach. Kwas galusowy jest cennym składnikiem zdrowotnym znajdującym się w sokach z owoców Aceroli. Jego stężenie wynosi od 973 do 1060 mg na 100 g. Jest on jednak mniej bogaty w antocyjany niż sok pomarańczowy czy truskawkowy. Sok z wiśni Barbados zawiera również umiarkowane ilości przeciwutleniaczy, w tym beta-karoten, luteinę i luteinę.

Sok z aceroli ma właściwości prozdrowotne.

Sok z aceroli jest doskonałym przeciwutleniaczem, który może pomóc w zwalczaniu wolnych rodników. Naukowcy uważają, że wysoki poziom zawartych w nim przeciwutleniaczy - kwasów askorbinowych - działa harmonijnie, wzmacniając się wzajemnie. Dzięki temu ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, a nawet przeciwwirusowe. Acerola ma również właściwości cytotoksyczne, które hamują wzrost komórek nowotworowych. Opatentowano zastosowanie soku z aceroli do ograniczania bakterii odpornych na działanie wysokich temperatur i kwasów.
Według najnowszych badań naukowych, acerola ma właściwości chroniące wątrobę, przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Zwalcza również mikroorganizmy, takie jak Staphylococcus aureus i Helicobacter Pylori, które są odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka . Sok z aceroli skutecznie obniża poziom glukozy i lipidów we krwi u szczurów cierpiących na cukrzycę.
Badanie przeprowadzone na myszach wykazało, że suplementacja sokiem z aceroli może mieć pozytywny wpływ na metabolizm mózgu. Może on stymulować podwzgórze i zmniejszać szkodliwe skutki utleniania.

Czy sok z aceroli jest bezpieczny?

Większość osób dobrze toleruje sok z aceroli. Obecnie nie są znane żadne przeciwwskazania do jego stosowania w celach leczniczych. Nie przeprowadzono jednak badań, które potwierdzałyby jego bezpieczeństwo dla matek karmiących i kobiet w ciąży. Na dzień dzisiejszy nie ma zalecanych poziomów spożycia. Wiadomo, że acerola może powodować kamienie nerkowe i negatywnie wpływać na poziom glikemii w organizmie, jeśli jest spożywana w dużych ilościach. Jak zawsze, zalecany jest umiar!

Dla kogo przeznaczony jest sok z aceroli?

Wydaje się, że sok z aceroli ma korzyści zdrowotne, które są uniwersalne dla wszystkich klas społecznych. W latach 50-tych XX wieku przeprowadzono badania, które wykazały, że sok z aceroli można podawać niemowlętom w wieku 3-7 tygodni. Mimo że niemowlętom nie zaleca się picia mleka matki ani mleka modyfikowanego, wyniki tego eksperymentu były zachęcające. Maluchy, którym podawano sok z aceroli, miały większe przyrosty masy ciała i wyższy poziom rozwoju niż ich rówieśnicy. Nie zaobserwowano jednak żadnych skutków ubocznych.
Sok z aceroli może być doskonałym rozwiązaniem dla osób z nadwagą, źle się czujących lub zagrożonych wystąpieniem zespołu metabolicznego. Suplementacja może zmniejszyć uszkodzenia DNA i stany zapalne wywołane niekorzystną dietą. Suplementacja może być również korzystna dla osób poważnie niedożywionych, spożywających mało owoców i warzyw lub mających obniżony system odpornościowy. Sportowcy, którzy potrzebują dużej ilości witaminy C do regeneracji tkanek, również mogą odnieść korzyści z suplementacji.
Regularne spożywanie soku z aceroli, nawet w ilości 50 ml dziennie, to rozsądny i zdrowy sposób na utrzymanie dobrego stanu zdrowia, zwłaszcza zimą i jesienią, kiedy podaż witaminy C jest ograniczona.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.