Sok śliwkowy
Sok śliwkowy - pyszny i zdrowy.
Możesz nim ugasić pragnienie i dodać smaku wielu deserom. Sok śliwkowy jest nie tylko pyszny i aromatyczny, ale zawiera także cenne składniki odżywcze, które są korzystne dla zdrowia. Można go kupić w sklepie lub zrobić samemu.
Krajowe drzewa śliwowe to zbiór blisko dwóch tysięcy odmian. Często są one efektem spontanicznych krzyżówek lub powstały z inicjatywy człowieka. Lubaszka i olcha, a także tarnina, jako pierwsze dziko rosły już w neolicie. Zainspirowały one perskich ogrodników, którzy wyhodowali większe i słodsze owoce, bardzo popularne wśród starożytnych Rzymian. Od tego czasu drzewa te rozprzestrzeniły się w całej Europie, także w Polsce.
Śliwy sadzono w ogrodach wiejskich i dworskich już w średniowieczu. Ich owoce stanowiły nieodłączny element diety naszych przodków. Spożywano je nie tylko w okresie dojrzewania, tj. latem, jesienią i zimą. Ze śliwek często przygotowywano śliwowicę, czyli napój alkoholowy z mocnych śliwek.
W polskiej kuchni od dawna ceni się sok śliwkowy. Dzięki niemu owoce zachowują swój bogaty smak przez cały rok. Jest on również bogaty w składniki odżywcze, które są korzystne dla zdrowia.
Sok śliwkowy - składniki odżywcze.
Bez względu na to, jaką odmianę owoców śliwki wybierzesz (w Polsce najpopularniejsze są wegierki lub renklody), mogą one mieć imponujące właściwości odżywcze. To także skarbnica pektyn, czyli błonnika pokarmowego, który obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, pomaga pozbyć się szkodliwych metali ciężkich i toksyn, a także zapobiega zaparciom i tworzeniu się kamieni żółciowych.
Sok śliwkowy jest bogaty w witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Witaminy te mają pozytywny wpływ na układ nerwowy. Poprawiają nastrój, przemianę materii, odporność, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie. Na skórę korzystnie wpływają również kwasy organiczne, zwłaszcza jabłkowy i cytrynowy.
Owoc ten jest bogaty w potas, wapń i żelazo, a także fosfor, fosfor i magnez. Owoce zawierają dużą ilość fenolowych związków chemicznych, co sprawia, że są bardziej aktywne przeciwutleniająco niż pomarańcze, winogrona, jabłka i truskawki. Antocyjany znajdują się głównie w skórce. Dlatego właśnie sok z całych owoców jest tak wartościowy.
Sok ze śliwek - kupować czy robić?
Chociaż w sklepach możemy kupić sok ze śliwek, trudno jest znaleźć ten produkt, ponieważ półki są wypełnione sokiem pomarańczowym i jabłkowym. Najczęściej produkt ten można znaleźć w bardziej specjalistycznych delikatesach. Ważne jest, aby przed zakupem sprawdzić, czy produkt nie zawiera dużej ilości cukru lub konserwantów. Może to mieć niekorzystny wpływ na Twoje zdrowie.
Śliwki można łatwo przyrządzić w domu. Dwa kilogramy dojrzałych owoców (najlepsze są śliwki, ale można je też zmieszać np. z umytymi mirabelkami lub renklodami) i wymieszać. Wymieszaj mieszankę z pół litra wrzącej wody. Przecedzić i posłodzić 15 gramami cukru. Sok należy przelać do butelek. Pasteryzować sok przez około 15-20 minut w temperaturze 75°C. Pozwoli to cieszyć się aromatem aromatycznych owoców nawet w zimie.
Sok śliwkowy można pić bezpośrednio, ale równie dobrze sprawdza się w koktajlach, herbacie i innych napojach. Można go używać do wzbogacania smaku deserów, lodów i galaretek owocowych.