Sok pomidorowy

Sok pomidorowy

Udowodniono, że pomaga w utracie wagi i łagodzi kaca. Wzmacnia odporność i obniża poziom cholesterolu. Jest bogata w składniki odżywcze, niskokaloryczna i ma wiele korzyści zdrowotnych. Warto go pić.
Sok pomidorowy odnosi się do soku, którego właściwości odżywcze i fizyczne zostały odkryte dopiero niedawno. W 1917 r. sok pomidorowy wyprodukowano w stanie Indiana (USA). Za pioniera soku pomidorowego uważa się Louisa Perrina. Skończył mu się sok pomarańczowy i zamiast niego stworzył sok pomidorowy.
Popularność zyskał dzięki biznesmenom z Chicago, którzy używali soku pomidorowego do przyrządzania krwawych maryjek i koktajli Michelada. Dopiero w połowie lat 20. stał się on powszechnie dostępny na rynku amerykańskim.
Miąższ ze świeżych pomidorów jest miażdżony w celu uzyskania soku pomidorowego. Po oddzieleniu skórek i nasion poddaje się go pasteryzacji. Sok może zawierać sól, kwasy cytrynowe i słodzik. W Stanach Zjednoczonych sok pomidorowy produkowany jest z passaty pomidorowej.

Sok pomidorowy - utrata wagi i inne cele.

Sok pomidorowy jest doskonałym wyborem dla osób starających się schudnąć ze względu na niską zawartość kalorii i wysoką zawartość witamin i minerałów.
Likopen, który znajduje się w soku pomidorowym, jest odpowiedzialny za jego właściwości przeciwzapalne, chroni przed rakiem piersi, prostaty i jelita grubego oraz zapobiega miażdżycy.
Jest bogaty w beta-karoten i luteinę, która działa ochronnie na oczy.
Zawiera również witaminę C i witaminę A, które mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy.
Za właściwości soku pomidorowego odpowiada wysoki poziom likopenu (9037 mg/ 100g), beta karotenu (272 mg/ 100g), a także witamin, składników mineralnych, w tym witaminy C, witaminy B2, witaminy A i witaminy B6.
Witamina B6 i potas obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko chorób serca i miażdżycy oraz obniżają ciśnienie krwi.
Witamina B2 łagodzi bóle migrenowe.
Jest dobra dla układu trawiennego i pomaga regulować pracę jelit.
Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i zagęszczające sok pomidorowy zawiera więcej likopenu niż świeże pomidory.
Witamina K i wapń mają pozytywny wpływ na układ kostny. Wzmacniają tkankę kostną i przyspieszają jej regenerację.
Witamina C zawarta w soku pomidorowym może mieć pozytywny wpływ na skórę, ponieważ odgrywa rolę w tworzeniu kolagenu, który decyduje o jędrności skóry.
Witamina A jest dobra dla włosów. Sprawia, że są one lśniące, mocne i zapobiega powstawaniu zmarszczek.

Sok pomidorowy - jego zastosowanie w kuchni.

Sok pomidorowy jest najczęściej spożywany jako napój, ale można go również stosować jako składnik zup i sosów. Można z niego przyrządzać koktajle typu Krwawa Mary lub Krwawy Cezar. Aby przygotować koktajl o nazwie Cerveza Preparada i Calgary Red-Eye w Kanadzie i Meksyku, łączy się sok pomidorowy i piwo.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.