​So​k​ ​z​ ​p​o​m​a​r​a​ń​c​z​y

Sok z pomarańczy

Soki owocowe i odchudzanie to gorący temat. Zwolennicy soków twierdzą, że są one prawdziwą bombą witaminową. Przeciwnicy twierdzą, że soki zawierają zbyt dużo cukru i są niebezpieczne. Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy może pomóc Ci schudnąć i obalić dietetyczne mity.

Sok pomarańczowy: Czy jest zdrowy?

Panuje przekonanie, że sok 100% jest taki sam jak słodzone napoje. Ze względu na dużą ilość naturalnych cukrów w niewielkiej objętości produktu, przekonanie to jest powszechne. Wśród specjalistów nie brakuje osób, które zalecałyby usunięcie soków z listy produktów zakazanych na diecie. Jak wynika z najnowszych badań, jest to błędne myślenie.
Badanie przeprowadzone na osobach otyłych wykazało, że sok pomarańczowy nie ma negatywnego wpływu na utratę wagi. W rzeczywistości jest wręcz przeciwnie. To nie wszystkie dobre wiadomości. Spożywanie soku pomarańczowego miało wpływ na inne czynniki, które przyczyniły się do sukcesu diety.

Sok pomarańczowy może mieć pozytywny wpływ na Twoją dietę
-Nie podnosi poziomu glukozy we krwi,
-poprawia wrażliwość na insulinę
-poprawia wrażliwość na markery stanu zapalnego
-nie ma negatywnego wpływu na parametry metaboliczne, jak wcześniej sądzono.
Przyjmowanie tego suplementu może zwiększyć poziom witaminy C i folianów.
W innym badaniu przeprowadzonym w Niemczech również udowodniono, że sok pomarańczowy nie jest porównywalny ze słodkimi napojami. Ma niższą glikemię i nie wpływa negatywnie na utratę wagi. Zawiera dużo potasu i kwasu foliowego oraz jest bogaty we flawonoidy i hesperydyny. Spożywanie soku pomarańczowego ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi i odporność na insulinę.
Sok pomarańczowy, spożywany z umiarem, może poprawić profil lipidowy i zmniejszyć stres oksydacyjny.

Sok pomarańczowy - właściwości.

Wartość energetyczna soku pomarańczowego jest niemal identyczna jak wartość energetyczna owoców pomarańczy. Zawiera on około 90 kcal na szklankę (200 ml). Taka ilość dostarcza prawie całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (RDA). Wysoka zawartość witaminy C w tym suplemencie ma pozytywny wpływ na odporność i działa jako przeciwutleniacz.
Karotenoidy to przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się i mają działanie przeciwnowotworowe. Sok pomarańczowy również zawiera karotenoidy. Jest również dobrym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak potas i fosfor.

Czy lepiej pić sok niż jeść pomarańczę?

Zaskakujące badanie wykazało, że pasteryzowany sok pomarańczowy jest lepszy od świeżego soku pomarańczowego. Wszystko opiera się na biodostępności produktu. Biodostępność to ilość witamin i innych składników odżywczych, które są uwalniane z produktu i wykorzystywane przez organizm. Na biodostępność ma wpływ sposób przygotowania produktu. Na przykład, czy został podgrzany lub wyciśnięty.
Aschoff stwierdził, że niektóre skarmeloidy są bardziej biodostępne, gdy są spożywane w soku niż w świeżych owocach. Jest to zgodne z wcześniejszymi badaniami. Organizm wchłania hesperyny i ss-kryptoksantyny bardziej efektywnie, gdy są one spożywane z soku.

Skąd wzięły się mity na temat soków?

Wiele mitów dotyczących diety obraca się wokół przekonania, że soki owocowe są sztucznie słodzone. Praktyka ta jest niezgodna z prawem europejskim. Soki 100% nie mogą zawierać dodatku cukru, substancji słodzących ani barwników. Zwracaj uwagę na etykiety. Słodzone napoje powinny mieć inną nazwę.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.