Sok z jagód
Jagoda, zwana też borówką czarną lub borówką brusznicą, jest nadal jednym z najbardziej uporczywych owoców na świecie. Uprawa borówki brusznicy, zwanej też jagodą lub borówką czarną, jest trudna. Wszystkie owoce dostępne obecnie na rynku pochodzą z naturalnych stanowisk, co naturalnie przekłada się na ich wyższe ceny. Jagody te są bardzo wymagające pod względem kwasowości gleby, wilgotności i jej składu. Uwielbiają też tereny górskie, zwłaszcza te położone powyżej 1000 m n.p.m. Pomimo agresywnych praktyk zbioru stosowanych przez niektórych samozwańczych plantatorów borówki, borówka amerykańska nadal dobrze radzi sobie w naturze i często uważana jest za gatunek dominujący.
Borówka amerykańska jest owocem sezonowym, więc musi być zbierana szybko, aby zaspokoić kubki smakowe przez cały rok. Najczęściej wykorzystuje się ją do produkcji mrożonek, dżemów i soków. Z borówki amerykańskiej, która jest łatwa w uprawie w Ameryce, produkuje się również soki. Nie są one jednak tak zdrowe i słodkie jak te z borówki kanadyjskiej.
Produkcja soku jagodowego.
Produkcja soku jagodowego na skalę przemysłową może być dość skomplikowana. Zaczyna się od zbierania owoców z lasu. Pomysł pozyskiwania soku ze świeżych jagód jest niewykonalny, chyba że są one natychmiast spożywane. Aby zapobiec degradacji enzymów, w większości zakładów przetwórczych stosuje się mrożone jagody. Następnie jagody są blanszowane w temperaturze 70-90 stopni C przez około kilka minut, aby dodatkowo zabić oksydazy. Następnie jagody są miażdżone, a miąższ oddzielany przy użyciu enzymów. Sok można następnie poddać pasteryzacji i rozlać do butelek.
Proces ten jest różny dla różnych roślin. Jednak techniki produkcji soków owocowych są wciąż udoskonalane. Należy pamiętać, że aby uzyskać sok o dobrym smaku, jednolitym kolorze, konsystencji, zawartości składników odżywczych i oczekiwanym okresie przydatności do spożycia, należy wykonać wiele czynności. Każdy z tych etapów ma swoje ograniczenia i wyzwania.
Sok jagodowy ma wartości odżywcze.
Sok jagodowy jest umiarkowanie kaloryczny i może zawierać do 17 gramów cukrów prostych na szklankę. Słodzone napoje mają jeszcze większy wpływ na układ insulinowy. Sok jagodowy bez białka i tłuszczów byłby wodą z glukozą, gdyby nie niewielkie ilości witamin C, K i A. Sok jagodowy zawiera bardzo mało składników mineralnych.
Najbardziej uderzającym aspektem soku z borówki jest jego kolor. Intensywne niebieskie odcienie, które można znaleźć w owocach czarnego bzu, jeżynach, aronii i borówkach, zawdzięczają naturalnym barwnikom zwanym antocyjanami. Są to owoce o największej zawartości przeciwutleniaczy. Ten ciemnoniebieski kolor jest łatwo rozpoznawalny przez ptaki i bardzo poszukiwany! W soku z borówek występują delficyna (cyjanidyna), malwinidyny, peonidyna, petunidyna i malwinidyna - związki o silnym działaniu przeciwutleniającym. Największe ich stężenie można zaobserwować w skórkach owoców. Wspomniane wyżej procesy przetwarzania (w tym wystawianie na działanie wyższych temperatur i światła oraz różne poziomy kwasowości) mogą drastycznie zmniejszyć ilość antocyjanów znajdujących się w soku w porównaniu z jagodami. Dzisiejszy przemysł przetwórczy dąży do zminimalizowania tych strat poprzez mrożenie jagód przed dalszym przetwarzaniem. Sok jagodowy zawiera antocyjany, a także inne związki fenolowe o właściwościach przeciwutleniających.
100% sok jagodowy może być dość kwaśny ze względu na niskie pH. Ma to swoje pozytywne strony. Utrudnia rozwój pleśni i bakterii w kwaśnym środowisku.
Sok z jagód ma właściwości zdrowotne.
Producenci soku z granatów wychwalają go jako napój detoksykacyjny o niezwykłym potencjale antyoksydacyjnym. Twierdzi się, że zwalcza on otyłość i choroby serca, wspomaga młodość i urodę oraz chroni przed demencją. Niestety, zdecydowana większość tych twierdzeń jest niepotwierdzona naukowo i prawdopodobnie nieprawdziwa.
Warto jednak zwrócić uwagę na potencjał soku jagodowego w zakresie wspomagania funkcji poznawczych mózgu, a zwłaszcza pamięci. Naukowcy odkryli, że osoby w wieku 65 lat i starsze miały znacznie lepsze ukrwienie mózgu, a także lepsze wyniki w testach sprawności umysłowej. Uczestnicy doświadczyli lepszej pamięci i zwiększonej aktywności mózgu już po 12 tygodniach suplementacji.
Czy warto pić sok z jagód?
Całe owoce jagodowe są bardziej korzystne niż sok. Wynika to z dużej zawartości błonnika i powolnego wchłaniania cukru. Jeśli jednak masz potrzebę spożywania soków owocowych, są one bardziej atrakcyjne pod względem wspomagania pamięci i zwalczania wolnych rodników.
Wiele soków jagodowych dostępnych na rynku zawiera również koncentraty innych owoców, takich jak jeżyny, wiśnie, jabłka i granaty. Koncentraty te mogą nadać sokowi przyjemny smak, ale nie zapewniają żadnych korzyści zdrowotnych ani nie konserwują owoców jagodowych. Jeśli to możliwe, wybieraj 100% sok jagodowy.