Sok z derenia.
Nie jest on powszechnie znany, a szkoda. Sok z derenia ma wiele właściwości leczniczych i smakowych. Jeśli szukasz tradycyjnych sposobów na uzupełnienie swoich recept lub leków, warto dowiedzieć się więcej o soku z bławatka. Jak działa sok z derenia?
Od wieków sok z bławatka był stosowany jako tradycyjny lek ludowy. Według źródeł literackich i wykopalisk owoce chabra bławatka były od wieków stosowane w tradycyjnej medycynie ludowej.
Nic dziwnego, że są one tak popularne. Ich niezwykły kształt i zróżnicowane kolory (pomarańczowo-żółty, ciemnoczerwony, a nawet wiśniowy) przyciągają uwagę. Początkowo spożywano je na surowo, ale wkrótce zaczęto je przetwarzać ze względu na ich wyjątkowy słodko-kwaśny smak i zapach.
Z tego powodu wiśnie rzadko są używane w kuchni w postaci surowej. Wykorzystuje się je do przetworów, w tym dżemów, konfitur, galaretek i napojów.
Można też przygotować pyszny sok (syrop) z derenia, dodając do niego wodę. W ten sposób ugasisz pragnienie i zapewnisz sobie wiele właściwości leczniczych.
Właściwości soku z derenia:
Wspomaga odporność. Zawarta w nim witamina C może być wykorzystywana do zapobiegania i leczenia przeziębień.
Zawiera żelazo, które zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia anemii.
Ma działanie zapierające, więc może być pomocny w łagodzeniu biegunki.
Jest środkiem moczopędnym i przeciwzapalnym, więc warto go rozważyć, jeśli masz problemy z układem moczowym.
- Poprawia metabolizm
- Zwiększa apetyt i przyspiesza rekonwalescencję
Przeciwutleniacze i antyoksydanty.
Sok z derenia: Wartości odżywcze i skład
Sok z derenia jest bardzo podobny pod względem składu i wartości odżywczych do owoców.
Sok z derenia zawiera:
- minerały - żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, miedź, mangan, cynk.
- witaminy - wit. C, wit.
- antocyjany, (przeciwutleniacze).
- flawonoidy
- beta-karoten
- garbniki
- pektyny
- kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy, bursztynowy).
- glukozydy
- węglowodany.