Sól czarna
Skąd pochodzi sól Namak? Trochę historii
Kala Namak to tak naprawdę nazwa najbardziej znanej czarnej soli. Jej właściwości można zrozumieć tylko wtedy, gdy zadamy sobie pytanie, skąd pochodzi. Sól czarną wydobywa się w Pakistanie i Indiach, w Bangladeszu oraz na Cyprze. Natomiast Kala Namak od niepamiętnych czasów produkowana jest głównie na hawajskiej wyspie Molokai.
Już Hebrajczycy odkryli sól. Była ona bardzo poszukiwanym produktem handlowym i w starożytności używano jej zarówno do konserwowania żywności, jak i do obrzędów religijnych. Nic więc dziwnego, że w średniowieczu sól nazywano "białym złotem". Właśnie ta odmiana cieszyła się wówczas największą popularnością. Najwcześniejsze ślady jej występowania sięgają Rumunii i Chin około 6000 lat p.n.e. To właśnie tam nasi przodkowie najpierw gotowali wodę, a następnie ją odparowywali, aby ją uzyskać.
Sól Kala Namak powstaje w ten sam sposób. Sposób jej wytwarzania sprawia, że ma ona niezwykłe właściwości. Mieszkańcy Molokai najpierw filtrują wodę, następnie umieszczają ją w specjalnych misach wykonanych ze skały wulkanicznej, a na koniec wystawiają ją na słońce. Woda odparowuje, a następnie dodaje się do niej sól wraz z minerałami, takimi jak żelazo i chlor.
W rzeczywistości jest to węgiel aktywny, który nadaje jej kolor - czarnej soli. Będziecie zachwyceni jej właściwościami!
Właściwości Kala Namak w czarnej soli.
Zacznijmy od węgla. Sól Namak jest dobra dla osób cierpiących na problemy trawienne. Zapobiega zgadze i wzdęciom. Jakie inne zastosowania może mieć czarna sól? Właściwości antybakteryjne i detoksykujące czarnej soli sprawiają, że jest ona doskonała w przypadku chorób skóry i rekonwalescencji. Nie jest przeznaczona do spożycia, ale raczej jako dodatek do kąpieli (1 kąpiel z dodatkiem Kala Namak może być równoważna trzem dniom postu!). Jest dodatkiem do wody i pomaga wzmocnić włosy. To nie wszystko.
Na Hawajach uważa się, że czarna sól jest jednym z kluczowych składników zapewniających wewnętrzną harmonię. Nie dziwi więc fakt, że czarna sól jest uważana za doskonały środek chroniący energię w Twoim domu. Małe jej kawałki mogą pochłaniać negatywne energie i są umieszczane w różnych miejscach.
Czarna sól jest dobrym wyborem dla osób cierpiących na choroby serca. Ma więcej magnezu i wapnia niż sól biała.
Jak właściwie smakuje sól Kala Namak?
Sól Kala Namak to niezwykły, oryginalny smak.
Ma delikatny smak, niektórzy mówią, że smakuje jak jajka, a inni opisują ją jako sól o ziemistym smaku. Wszyscy mają rację. Kala Namak, która jest bardziej gorzka niż słona, to dobry dodatek do kuchni lub element dekoracyjny.
Jego jajeczny smak sprawia, że jest idealny do dań wegańskich i wegetariańskich, takich jak zupa z tofu, faszerowane jajka kurze czy wegański majonez. Ten ziemisty smak świetnie komponuje się z rybami i potrawami z grilla. Czarna sól jest głównym składnikiem tradycyjnego indyjskiego napoju orzeźwiającego o nazwie Jaljeer. To wyjątkowy przysmak!
Wyjątkowe właściwości czarnej soli - warte poznania.
Czarna sól morska Kala Namak to rzadka odmiana minerału. Jej smak i właściwości są warte poznania. Najpopularniejszym polskim minerałem jest "białe złoto", które można wydobywać w kopalniach lub odparowywać z roztworu solankowego.
Jeśli chcesz osobiście poznać tajniki wydobywania białej soli i poczuć się jak prawdziwy górnik, odwiedź Wieliczkę. Można też wybrać się na Szlak Górniczy. W tym czasie staniesz się wielickim gwarekiem. Trasa Turystyczna jest dla tych, którzy wolą usłyszeć historię kopalni. Doświadczony przewodnik podzieli się z Tobą najważniejszymi tajemnicami.