Przyprawa do sosów
Na bogatych staropolskich stołach jadano mięsa z gęstym sosem. Obecnie pieczone mięsa kojarzą się ze świętami, ale unikamy dodawania do nich nadmiernej ilości tłuszczu.
Doprawianie mięs i sosów przyprawami to sposób na podkreślenie ich smaku i wydobycie bogactwa sosu do duszenia lub pieczenia. Ten tradycyjny układ sprawi, że każda potrawa na świątecznym polskim stole będzie zarówno smaczna, jak i elegancka.
Jaka jest najlepsza przyprawa do sosu?
Kluczem do wspaniałego smaku są proste składniki w połączeniu z odpowiednim ich wyważeniem. Nie są one przypadkowe, ale są wynikiem wielu wieków sztuki kulinarnej. Mieszanka doskonała do przyprawiania mięsa powstała w oparciu o tradycje kulinarne polskich rodzin. Jej zadaniem było podkreślenie smaku i aromatu mięsa.
Jest łagodnie pikantna, dzięki czemu mogą ją spożywać zarówno dzieci, jak i seniorzy. Przyprawianie nim sosów i mięs pozwala uzyskać gładką, aksamitną konsystencję i nadaje potrawom smakowity wygląd.
Doprawianie mięs i sosów w każdej postaci
Ta uniwersalna i łagodna przyprawa doskonale nadaje się do wszystkich rodzajów mięs, w tym wieprzowiny, indyka i kaczki. Dobrze sprawdza się w przypadku tłustych porcji i jest idealna do sosów.
Przyprawianie mięs do sosów lub sosy to świetny sposób na powolne duszenie lub pieczenie mięs w ulubionym sosie. Można go użyć do przygotowania bulionu lub esencjonalnego sosu, można też pozostawić go do późniejszego podgrzania, aby uzyskać domowy smak.