Przyprawa do napojów

Przyprawa do napojów

Zima i jesień to najlepszy czas na delektowanie się herbatą, gorącą czekoladą i grzanym winem. Ze względu na swój wyjątkowy smak, wszystkie te napoje można wzbogacić niezwykłymi przyprawami.

Cynamon
To ulubiona przyprawa zimowa. Ma silny aromat i słodki, korzenny smak. Nie można też zapomnieć o jego wyjątkowej właściwości, jaką jest lekko piekący smak. Cynamon można znaleźć w postaci zmielonej, ale także w postaci zalewy. Dzięki temu jest wspaniałą ozdobą choinki, a także deserów.

Wanilia
Laski wanilii wspaniale komponują się z deserami i gorącą czekoladą. Laski wanilii nie tylko ozdobią każdą szklankę lub puchar, ale także dodadzą słodkiego aromatu. Strąki wanilii stanowią wspaniały dodatek do deserów.

Imbir
Świeży imbir jest najlepszy, ponieważ ma najsilniejszy smak. Imbir kandyzowany to świetne rozwiązanie, jeśli nie chcesz, aby świeży imbir zepsuł Ci dzień. Ta wersja zawiera szczyptę cukru, dzięki czemu jest słodsza. Smak jest zarówno cytrusowy, jak i lekko gorzki. Każda wersja imbiru będzie lekko palona, co prawdopodobnie wynika z faktu, że rozgrzewa nas, gdy miesza się go z ciepłymi napojami.

Goździki
To właśnie one mogą podbić smak zimowego wina i zimowych koktajli. Są gorzkie, ale zawierają odrobinę słodyczy. Mocny, korzenny aromat herbaty jest wynikiem lekkiej cierpkości goździków. Dlatego trzeba uważać na ilość użytych goździków. Wystarczy kilka goździków, aby herbata nabrała intensywnego zapachu. Goździki to nieotwarte, wysuszone kwiaty tropikalnego drzewa. Dzięki temu mają niezwykły kształt.

Anyż gwiaździsty
Anyż jest często kojarzony ze słodyczami, które uwielbiały nasze babcie. Często z przyjemnością zjadamy anyż w postaci suszonej, nawet jeśli jest to anyż. Dlaczego ten zachwyt jest tak silny? Cały anyż lub zmielony można uformować w małą gwiazdkę. Anyż jest łagodnie korzenny i słodki. Można go dodawać do deserów, wyczuwając lekką nutę lukrecji. Jest podobny do goździków i może być stosowany zarówno do grzanego wina, jak i grzanego piwa.

Dzika róża
Syropy, przetwory i syropy z dzikiej róży są dobrze znane, ale nieczęsto sięgamy po suszone owoce dzikiej róży. Jest to zaskakujące, ponieważ można je stosować zarówno w słodyczach, jak i napojach. Suszony owoc róży nie ma takiego samego zapachu jak kwiaty róży. Wyróżnia go kwaskowatość. Jego smak można porównać do soku pomidorowego.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.