Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie - co wchodzi w skład ziół prowansalskich?

Ta tradycyjna mieszanka aromatycznych ziół występuje w górach na południu Francji w okresie letnich upałów. Zioła te można stosować w postaci świeżej lub suszonej. Mieszanka ziół prowansalskich zwykle zawiera rozmaryn, tymianek i cząber. Czasami zawiera także liść laurowy, trybulę, koperek i trybulę.
Mniej tradycyjnym dodatkiem jest lawenda, wykorzystywana przez turystów, których przyciągają pola lawendy jako symbol Prowansji. Lawenda jest doskonałym dodatkiem, niezależnie od tego, czy jest to dodatek tradycyjny, czy nie.

Zastosowanie ziół prowansalskich.

Zioła prowansalskie stanowią doskonały dodatek do każdego śródziemnomorskiego posiłku. W szczególności, zmieszane z oliwą z oliwek, doskonale komponują się z filetami z kurczaka, rybami, pomidorami i pieczonymi ziemniakami. Zioła można dodać do sosu do pizzy lub posypać nimi kebab. Taką mieszanką ziół można również przyprawiać zupy i gulasze, sosy, sery i sałatki. Przed pieczeniem dobrze jest natrzeć ziołami prowansalskimi całe indyki lub piersi.
Zioła prowansalskie można również grillować na rozżarzonych węglach, aby dodać im smaku.
Tradycyjne słoiki z terakoty to popularny sposób sprzedaży ziół prowansalskich. Stanowią one piękny prezent, a także mogą być wykorzystywane do przechowywania i konserwowania potraw.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.