Ziele angielskie

Ziele angielskie

Pimenta, co po hiszpańsku oznacza pieprz, to jego nazwa. Pachnie i smakuje jak mieszanka wielu przypraw. Występuje w Ameryce Środkowej i Południowej. Jednak najbardziej znane jest na Jamajce, gdzie gleba i klimat są idealne do jego uprawy.
Ziele angielskie jest jedyną przyprawą uprawianą na półkuli zachodniej. Wiecznie zielone drzewo, z którego pozyskuje się suszone jagody, występuje w stanie dzikim w lasach deszczowych Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Obecnie pozostało bardzo niewiele dzikich drzew, ponieważ zostały one wycięte w celu zbierania jagód.
Na pierwszy rzut oka łatwo pomylić jagody ziela angielskiego z pieprzem. Błąd ten popełniali również hiszpańscy odkrywcy. Krzysztof Kolumb znalazł ziele angielskie podczas poszukiwań pieprzu na Karaibach.

Opis - ziele angielskie.

Ziele angielskie to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą imbir, cynamon, imbir i goździki. Jego nazwa oznacza "wszystkie przyprawy". Przyprawę tę można stosować w wielu mieszankach przyprawowych.
Dwa nasiona w zielonych jagodach są nieco większe od pieprzu i mają od 4 do 7 mm średnicy. Z zewnątrz są ciemnobrązowe i nieco bardziej szorstkie niż pieprz. Zbiera się je, gdy osiągną pełną wielkość, i suszy, zanim dojrzeją. W pełni dojrzałe tracą swój aromat i smak.
Bukiet: Pikantna, aromatyczna mieszanka goździków, imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej.
Smak: Ciepły i słodko korzenny.
Skala ostrości: 4

Przechowywanie ziela angielskiego.

Całe suszone ziele angielskie może być przechowywane przez wiele lat, jeśli jest trzymane z dala od bezpośredniego światła słonecznego i zamknięte w szczelnym pojemniku. Zmielone ziele szybko traci swój smak.

Zastosowanie kulinarne ziela angielskiego.

Jest to popularna przyprawa w kuchni europejskiej. Ziele angielskie znajduje się w wielu pasztetach, klopsikach i konserwach mięsnych. Jagody ziela angielskiego dodaje się do skandynawskich marynowanych śledzi, kiszonej kapusty, pikli i angielskiej wołowiny z przyprawami.
Ziele angielskie było tradycyjnie używane w ciastach (owocowych i dyniowych), lodach i puddingach. Ziele angielskie można znaleźć w niektórych indyjskich mieszankach curry. Jest powszechnie stosowane w bliskowschodnich potrawach z mięsa i ryżu, takich jak pilaw. Można je także stosować w likierach (Benedictine, Chartreuse).
Ziele angielskie można zastąpić cynamonem, goździkami lub gałką muszkatołową.

Ziele angielskie ma właściwości lecznicze.

Ziele angielskie jest podobne do goździków ze względu na wysoką zawartość eugenolu (składnika chemicznego o właściwościach zapachowych). Pomaga w trawieniu i działa wiatropędnie. Nie należy spożywać go w nadmiarze, ponieważ mogą wystąpić problemy trawienne. Może również powodować podrażnienia skóry i rozszerzać naczynia krwionośne, co może zwiększać przepływ krwi. Garbniki zawarte w zielu angielskim mają właściwości łagodnie znieczulające i rozgrzewające. Stosuje się je w okładach, gorących kąpielach oraz jako domowy środek na bóle stawów i mięśni. Wspomaga również wchłanianie i wykorzystanie selenu oraz witamin z grupy B.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.