Wanilia
Wanilia pod względem ceny ustępuje tylko kardamonowi i szafranowi. Aby zapobiec kradzieży i zidentyfikować właścicieli, plantatorzy mogą "znakować" swoje ziarna, robiąc w nich dziurki szpilką przed zbiorem. Wanilia jest rodzimym owocem meksykańskim, który nadal uprawia się w Meksyku w celach komercyjnych. Aztekowie używali wanilii do aromatyzowania swojego królewskiego napoju xocolatl, który był mieszanką miodu, wanilii i ziaren kakaowca. Po tym, jak Montezuma zobaczył, jak Montezuma pije mieszankę na bazie kakao, Cortez sprowadził wanilię do Europy w XVI wieku.
Wanilii można używać nie tylko do celów kulinarnych, ale także jako środka aromatyzującego do perfum, cygar i likierów. Europejczycy preferują nasiona, podczas gdy ekstrakt jest bardziej popularny w Stanach Zjednoczonych. Aromat waniliowy nie jest wytwarzany z wanilii. Jest on syntetyzowany głównie z olejku goździkowego i kumaryny, którą można znaleźć w fasoli tonka. Substancja ta jest zakazana w wielu krajach. Nazwa najbardziej lubianego smaku lodów pochodzi od łacińskiego słowa vagina. Dla starożytnych Rzymian wagina była rękojeścią miecza. Słowo to zostało przejęte przez Hiszpanów jako vaina. Zdrobnienie to vainilla oznacza "małą pochwę". Ponieważ strąki tej rośliny przypominają pochwę, Hiszpanie nadali jej tę nazwę.
Opis wanilii.
Aromat wanilii pochodzi z jej nasion lub "strąków". Strąki mają około 20 cm długości, są ciemnobrązowe i smukłe. Strąki są twarde i elastyczne. Wanilię dobrej jakości wyróżniają białe kryształy o drobnej powłoce, zwane givre. Kryształki te są nasycone aktywnym składnikiem, który podczas fermentacji wytwarza charakterystyczny aromat wanilii. Strąki te znane są jako "czysta wanilia". Strąki innej odmiany wanilii, zwanej "wanilią drzewiastą", są jaśniejsze i mniej pokryte kryształkami. Mają mocniejszy, lekko gorzkawy smak. Każdy strąk składa się z tysięcy maleńkich, czarnych nasionek. Można również kupić ekstrakt waniliowy, który smakuje identycznie jak oryginał, jeśli jest dobrej jakości.
Bardzo aromatyczny i pachnący.
Smak jest pełny, bogaty, mocny i aromatyczny. Najlepszą wanilię uprawia się na Madagaskarze i w Meksyku. Wanilia gorszej jakości pochodzi z Tahiti i Indonezji.
Wanilię wykorzystuje się w przepisach kulinarnych
Delikatny aromat wanilii wzbogaca wiele słodkich potraw, w tym puddingi, ciasta i kremy, a także suflety, suflety i lody. Wanilia jest niezbędnym składnikiem wielu klasycznych potraw, takich jak krem karmelowy, szarlotka i melba brzoskwiniowa. Aromat wanilii można wyczuć w wielu wyrobach cukierniczych i czekoladowych, a także w likierach Galliano i Creme de Cacao.