Tymianek

Tymianek

Tymianek, roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, jest znany ze swojego wyjątkowego aromatu i właściwości leczniczych. Jest podstawową przyprawą w kuchni śródziemnomorskiej. Wyjątkowy aromat tymianku był używany jako kadzidło w świątyniach w starożytnej Grecji. Warto nauczyć się, jak go używać i cieszyć się niesamowitym smakiem prostych potraw. Tymianek jest używany w kuchni francuskiej, hiszpańskiej i włoskiej, a także w Europie Środkowej, Afryce i krajach bałkańskich. Jest niezbędnym składnikiem wielu mieszanek przyprawowych.

Tymianek: świeży czy suszony?

Świeży tymianek jest lepszy od suszonego ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów. Liście nie powinny być pożółkłe ani przebarwione i powinny mieć żywy szaro-zielony kolor. Ponieważ liście mają najwyższą wartość odżywczą, należy je zbierać w szczycie sezonu kwitnienia. Ze względów praktycznych liście tymianku można suszyć lub zamrażać. Suche liście należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej szklanym), w chłodnym, zacienionym miejscu. W takim stanie mogą być przechowywane nawet przez półtora roku. Świeże liście można przechowywać w lodówce. Jeśli nie masz własnej uprawy, lepszym wyborem jest tymianek pochodzący z upraw ekologicznych.
Tymianek wyróżnia się ostrym, przyjemnym zapachem. Tymianek nadaje potrawom wyjątkowy smak i aromat. Wspomaga trawienie tłuszczów i łagodzi wzdęcia. Dzięki temu jest dobrym dodatkiem do tłustych potraw, takich jak kiełbasy, bekon, smażone mięsa i dania z roślin strączkowych. Można go również stosować do owoców morza i ryb, aby wyeliminować charakterystyczny morski zapach. Świetnie nadaje się także do potraw z jagnięciny, drobiu i cielęciny. Tymianek można stosować jako przyprawę do sosów, masła ziołowego oraz sałatek z chleba i pomidorów. Aby ograniczyć utratę witamin i aromatu, dodaj świeży tymianek do makaronów, omletów, jajecznicy, zup kremowych i dipów, gulaszu z ryb i owoców morza.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.