Szczypiorek
Szczypiorek to ozdobna przyprawa, która jest bardzo popularna w kuchni chińskiej i francuskiej. Łacińskie słowo "cepa", oznaczające cebulę, dało początek nazwie "szczypiorek". W Europie znany jest także jako mała cebula, ponieważ jest spokrewniony z cebulą, porem i czosnkiem. Szczypiorek może być stosowany jako przyprawa i warzywo, w zależności od tego, gdzie jest uprawiany. Początki szczypiorku sięgają Azji Środkowej. Obecnie występuje w Skandynawii, Niemczech i Wielkiej Brytanii. Istnieje wiele odmian szczypiorku zarówno ze Wschodu, jak i z Zachodu.
Opis szczypiorku.
Środek szczypiorku jest pusty, a łodygi wyrastają z cebulowej główki. Można go używać w stanie świeżym lub suszonym. Delikatne, jasne, fioletowe kwiaty szczypiorku mają smak podobny do szczypiorku.
Szczypiorek chiński jest szerszy i bardziej płaski niż europejskie odmiany łodygowe. Łodygi są jasnego koloru. Ze względu na wysoką zawartość siarki szczypiorek zwyczajny lub cebulowy jest łagodniejszy od innych odmian i ma smak podobny do cebuli. Jest łagodniejszy niż odmiany cebulowe, takie jak szalotka.
Chiński szczypiorek czosnkowy jest lekko czosnkowy i ma wyraźny smak, który różni się od smaku cebuli.
Łagodny cebulowy smak bulw szczypiorku zanika po ich wysuszeniu lub wystawieniu na działanie wysokiej temperatury.
Dwusiarczek dipropylu (disiarczek pentylometylowy) i pentanetiol to główne olejki występujące w szczypiorku. Szczypiorek jest bogaty w witaminę A, witaminę C i potas oraz kwas foliowy.
Kulinarne zastosowania szczypiorku.
Ze względu na swój delikatny smak szczypiorek jest częstym składnikiem kuchni europejskiej. Jest ważnym składnikiem smakowym wielu mieszanek przyprawowych (np. Drobne zioła są częstym składnikiem kuchni francuskiej. Jasnozielony szczypiorek można dodawać do zup, zimnych sałatek i gulaszu. Można go również stosować w sosach, zupach i innych potrawach, takich jak omlety, kanapki i zapiekanki. Do dekoracji jajecznicy, kanapek i zapiekanek.
Drobno posiekane liście, bulwy i ser są używane do dekoracji vichyssoise (francuskiej zupy kremowej), serów i kremów, sosów, dipów i pieczonych ziemniaków. Szczypiorek chiński może być używany jako dekoracja wielu potraw, takich jak smażone warzywa i smażony makaron. Stanowi również doskonały dodatek do farszu do pierogów.
Szczypiorek można łączyć z cytryną, estragonem i pietruszką, a także z olejem sezamowym. Bulwy szczypiorku można kisić. W Stanach Zjednoczonych szczypiorek stosuje się jako dodatek do twarogu, potraw z jaj i sosów koktajlowych. Szczypiorek stosuje się również w zupach w proszku i w kwaśnej śmietanie.
Tybetańczycy dodają szczypiorek do dali i momos (pączków). Aby uzyskać intensywniejszy smak, szczypiorek smaży się na maśle.
Szczypiorek ma wiele zalet zdrowotnych.
Szczypiorek może być stosowany w celu obniżenia ciśnienia krwi i ułatwienia trawienia. Pobudza apetyt i ma właściwości antyseptyczne.