Szafran

Szafran

Szafran, wysoko ceniona na świecie przyprawa, jest również uważany za jedną z najcenniejszych i najszlachetniejszych. Choć nie jest to przyprawa łatwa w uprawie, jej potężne właściwości sprawiają, że jest bardzo pożądana w kuchni, a także w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.

GDZIE SIĘ GO UPRAWIA?

Szafran pochodzi z rodziny roślin szafranowatych. Wytwarza się go z suszonych kwiatów krokusa. Najcenniejszą częścią szafranu są słupki z zalążkami. Są one zamknięte w jasnofioletowym kwiecie. Nici ze znamion mają charakterystyczny jasnoczerwony kolor ze złotym odcieniem. Turcja, Indie i Iran to kraje, w których produkuje się najwięcej szafranu. Najbardziej znaną i najcenniejszą uprawą jest Walencja. Chociaż szafran można uprawiać we własnych ogrodach, jest to bardzo trudne ze względu na jego wysokie wymagania glebowe i inne warunki uprawy. Obecnie roślina ta nie może być uprawiana w stanie dzikim. Szafran jest znanym składnikiem leków i potraw od ponad 3000 lat. Był uwielbiany przez Greków.

SZAFRAN JAKO PRZYPRAWA, DIETA I EKSTRAKT PERFUM.

Okazało się, że szafran był bardzo ceniony przez Sumerów i starożytnych Greków za swoje niesamowite właściwości. Używano go jako przyprawy, barwnika i do produkcji perfum. Ponieważ szafran ma piękny żółty kolor, używano go do farbowania ubrań. Perfumiarze uwielbiali wspaniały zapach szafranu, ponieważ kojarzy się on z miodem i ma wyczuwalną goryczkę. Ma silny aromat żywicy i drewna. Perfumy te mogą być bardzo drogie. Wielu producentów dodaje do swoich produktów także sztuczny szafran, co utrudnia amatorom jego identyfikację. Roślina ta powinna być zbierana o wschodzie słońca, aby uzyskać wspaniały zapach.
Szafran jest kwiatem, który może być wykorzystywany w kuchni. Świetnie nadaje się do przyprawiania owoców morza i dań rybnych, a także nadaje ciastom piękny żółty kolor. Można go używać zarówno w kuchni europejskiej, jak i orientalnej, ale należy zachować ostrożność. Jest to bardzo droga przyprawa, znana również z wyśmienitego smaku. W nadmiarze może nadać potrawie gorycz, której trudno się pozbyć.

KORZYSTNE WŁAŚCIWOŚCI SZAFFRONU DLA POPRAWY UMYSŁU.

Od czasów starożytnych szafran był wykorzystywany do leczenia wielu dolegliwości. W leczeniu niepokoju, stresu, niepokoju i zaburzeń nastroju bardzo polecane są kwiaty szafranu. Wynika to z jego wpływu na neuroprzekaźniki mózgowe. Związki zawarte w szafranie dobrze współdziałają z receptorami GABAA i NMDA. Wyciąg z kwiatów szafranu jest skutecznym środkiem przeciwdepresyjnym. Krocyna i szafran wspomagają zdrowie psychiczne poprzez zwiększanie poziomu serotoniny, dopaminy i noradrenaliny. Działa to podobnie jak syntetyczne leki przeciwdepresyjne. Pomaga to w utrzymaniu równowagi emocjonalnej i pozytywnego nastroju. Działa podobnie do dziurawca, zwiększając poziom dopaminy i serotoniny, czyli hormonów szczęścia. Dlatego właśnie suplementy diety poprawiające nastrój są często produkowane z kwiatów szafranu. Zażywając tabletki z szafranem, możesz mieć pewność, że Twój organizm szybko i naturalnie wróci do zdrowia.
Szafran może być również stosowany w leczeniu wrzodów. Liczne badania wykazały, że aktywne składniki szafranu mogą zmniejszyć poziom stresu i stan zapalny w układzie pokarmowym. Jest to działanie podobne do popularnych leków na wrzody. Szafran może być również stosowany do odchudzania, ponieważ zmniejsza głód i ochotę na słodycze. Szafran jest doskonałym sposobem na utratę wagi, ponieważ zmniejsza głód i ochotę na słodycze. Dzieje się tak dzięki eliminacji napięcia, które jest przyczyną podjadania.
Szafran jest środkiem odmładzającym. Stosowany jest jako główny składnik kremów i kosmetyków. Jest bogaty w karotenoidy, które chronią skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Nadaje skórze piękny, równomierny koloryt oraz działa odmładzająco i uelastyczniająco.

SZAFRAN, NAPIĘCIE PRZEDMIESIĄCZKOWE I FUNKCJE SEKSUALNE.

Od czasów starożytnych szafran był stosowany w leczeniu wielu problemów związanych z PMS. Należą do nich wahania nastroju, stres, zmiany skórne, skurcze i wzdęcia. Dolegliwości te można złagodzić dzięki tej roślinie, która obniża również poziom stresu i zmniejsza nasilenie skurczów. Z pomocą kwiatów szafranu można również leczyć niepłodność. Jest to afrodyzjak, który leczy zaburzenia erekcji. Silne właściwości antyoksydacyjne tego kwiatu mogą być również wykorzystywane w leczeniu niepłodności. Zmniejsza on uszkodzenia plemników i zwiększa prawdopodobieństwo poczęcia.

SZAFRAN - PRZECIWWSKAZANIA I SKUTKI UBOCZNE.

Chociaż szafran jest luksusową przyprawą, może mieć skutki uboczne. Wysokie dawki szafranu nie są zalecane dla kobiet w ciąży, ponieważ mogą powodować poronienie. Ponieważ nie ma dowodów na poparcie bezpiecznych dawek, szafranu powinny unikać dzieci. Osoby z alergiami powinny zachować ostrożność w pobliżu kwiatów szafranu.
Szafran powinien być przyjmowany tylko w umiarkowanych ilościach, ponieważ nadmierne stosowanie może spowodować poważne problemy zdrowotne, a nawet śmierć.

SZAFRAN W KUCHNI.

Pomimo wielu wspaniałych właściwości szafranu, pozostaje on niedocenianą przyprawą w wielu kuchniach. Kwiat ten jest często stosowany w daniach kuchni hiszpańskiej, takich jak kurczak z ryżem, oraz arabskiej, zazwyczaj podawany do kawy, ryżu lub chleba.
W całym kraju można go znaleźć w deserach, ciastach i lodach. Można go również dodawać do domowych likierów. Można go również znaleźć w daniach rybnych i flakach. Szafran dobrze komponuje się także z warzywami, takimi jak pomidory, szparagi i koper włoski.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.