Pietruszka
Jednym z najczęściej używanych w polskich domach warzyw jest pietruszka. Większość ludzi nie wie jednak o niezwykłych właściwościach odżywczych i leczniczych pietruszki.
W tym artykule znajdziesz informacje m.in. na temat:
Wartości odżywcze pietruszki.
Pietruszka jest wykorzystywana w kosmetyce
-stosowania korzenia pietruszki w walce z problemami trawiennymi
-Właściwe przechowywanie pietruszki
Potrawy z pietruszki
Pietruszka nie jest jedynym warzywem, które ma wartości odżywcze i korzystnie wpływa na zdrowie. Zobacz także przepisy na potrawy z innych owoców i warzyw.
JAKIE WARTOŚCI ODŻYWCZE MA PIETRUSZKA DLA ZIELONYCH?
Warto wiedzieć, że pietruszka jest jednym z najbardziej odżywczych produktów roślinnych. Pietruszka zawiera więcej witaminy C niż większość owoców cytrusowych.
Pietruszka zawiera również potas, wapń, żelazo, magnez i kwas foliowy, które są korzystne dla zdrowia człowieka. Pietruszka jest bogata w składniki odżywcze, które mogą pomóc wzmocnić organizm i zmniejszyć nieświeży oddech. Dla palaczy dobrym pomysłem jest żucie pietruszki.
Wiele osób dbających o wagę zastanawia się, czy pietruszka nie przeszkodzi im w utrzymaniu zdrowej wagi. Obawy te nie są jednak prawdziwe. Natka pietruszki ma bardzo mało kcal. Pietruszka zawiera tylko 49 kcal na 100 g. Pietruszka jest niskokaloryczna, więc można ją stosować jako "wypełniacz" w odchudzaniu.
Należy pamiętać, że to warzywo zawiera wiele składników odżywczych i niektórzy ludzie powinni go unikać. To warzywo nie jest zalecane dla nikogo. Nie zaleca się spożywania pietruszki w czasie ciąży. Związki organiczne zawarte w pietruszce mogą bowiem powodować silne skurcze macicy.
Wysoka zawartość żelaza w pietruszce oznacza, że osoby z wysokim poziomem żelaza nie powinny jej spożywać, przynajmniej nie podczas leczenia.
Pietruszka, która jest często używana w postaci marynowanego płynu, ma dużą zawartość składników odżywczych i cenne właściwości lecznicze. Pietruszka, obok pomidorów i szparagów, należy również do grupy warzyw, które mają pozytywny wpływ na potencję.
OLEJ Z NASION PIETRUSZKI - SZEROKIE ZASTOSOWANIE W KOSMETYCE.
Dla wielu osób zaskoczeniem będzie fakt, że pietruszka jest stosowana jako składnik kosmetyków. Wynika to z faktu, że pietruszka zawiera duże ilości witaminy E i beta-karotenu, które mają pozytywny wpływ na skórę. Wyciąg z pietruszki jest ważnym składnikiem kosmetyków.
Wygładza skórę
Łagodzi podrażnienia skóry
Regeneruje skórę popękanych dłoni
Kosmetyki zapobiegające poceniu się mogą być stosowane w celu regulacji pracy gruczołów.
Pietruszka jest wykorzystywana nie tylko w kosmetykach profesjonalnych. Z pietruszki można przygotować własne kosmetyki i maseczki.
KORZEŃ PIETRUSZKI W ZABURZENIACH TRAWIENIA - PASTERNAK A PIETRUSZKA.
Pietruszka jest cenna w zwalczaniu zaburzeń trawienia. Pietruszka wspomaga trawienie, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego. Działa również odtruwająco na organizm. Nalewka z pietruszki, a zwłaszcza odwar z liści pietruszki, ma właściwości moczopędne.
Nie należy mieszać pasternaku i pietruszki. Pasternak to mniej znane zioło, które jest podobne do pietruszki. Pasternak jest również bogaty w składniki odżywcze, ale mniej aromatyczny. Pasternak jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. W języku angielskim nazywany jest czasem korzeniem pietruszki.
JAK PRZECHOWYWAĆ WARZYWA, NIE STRACĄC ICH WARTOŚCI ODŻYWCZYCH?
Aby pietruszka dłużej zachowała swoje wartości odżywcze, ważne jest stosowanie sprawdzonych metod przechowywania w domu. Szklany słoik jest dobrym rozwiązaniem do przechowywania warzyw. Przed użyciem pojemnik należy koniecznie wyparzyć w gorącej wodzie. Nie powinien on jednak zawierać wilgoci. Słoik należy przechowywać w lodówce. Warzywa w słoiku można przechowywać przez kilka tygodni.
Można również umieścić posiekaną pietruszkę i cebulę w plastikowej torebce. Umieścić torebkę w lodówce. Nie musi być ona szczelnie zamknięta. Przedłuża to okres przydatności do spożycia o około dwa tygodnie.
ZAWARTOŚĆ OLEJKU MIRYSTYCYNOWEGO W KORZENIU PIETRUSZKI.
Mało znanym faktem jest to, że mirystycyna, związek o działaniu podobnym do marihuany, znajduje się w nasionach i owocach pietruszki. Spożywanie dużych ilości tego warzywa (zawartość mirystycyny może wynosić nawet ok. Halucynacje może wywołać także spożycie więcej niż 5% mirystycyny. Uprawa pietruszki jest obecnie ściśle kontrolowana w niektórych krajach (np. w Rosji).
PIETRUSZKA ZAWSZE JEST W DOMU NA GRZĄDCE.
Pietruszka jest niezbędnym elementem wyposażenia każdego domu dzięki swoim licznym zaletom odżywczym i leczniczym. Pietruszkę można uprawiać w ogrodzie lub na działce, jest łatwa w uprawie.
Lubi miejsca nasłonecznione i dobrze zdrenowane. Jest także odporna na niskie temperatury, więc nie należy się obawiać, że zimna fala spowoduje obumarcie uprawianych roślin. Warzywa nie będą rosły w pełni swoich możliwości, jeśli będą znajdowały się w miejscu zacienionym. Ważne jest, aby gleba była bogata w próchnicę i nie była podmokła. Należy unikać gleby o kwaśnym pH. Pietruszkę należy sadzić wyłącznie latem, najlepiej w lipcu. Korzenie należy zbierać w październiku.
Przed posadzeniem pietruszki należy zapoznać się z głównymi chorobami, które atakują pietruszkę uprawną. Guzak północny to choroba, która atakuje korzeń warzywa, powodując jego więdnięcie. Larwa muchy marchwianki to kolejna choroba, która atakuje korzeń warzywa i powoduje utratę smaku. Choroby te można zwalczać za pomocą odpowiednich preparatów, a w przypadku larwy muchy marchwianki - za pomocą wywaru z cebuli.