Pieprz
Przyprawa pieprz jest powszechnie stosowana w kuchni. Wiele osób nie wie, że pieprz ma właściwości lecznicze. Wzmacnia odporność i wspomaga trawienie. Dowiedz się, jakie inne właściwości lecznicze ma pieprz.
Szeroko stosowana przyprawa, jaką jest pieprz, jest znana na całym świecie. Pieprzu można używać w zupach, sosach, daniach mięsnych, warzywnych i rybnych. Na bazie pieprzu można również przygotować nalewkę z suszonego pieprzu, stosowaną przy problemach żołądkowych. Pieprz jest znany ze swoich właściwości leczniczych.
Pieprz - rodzaje.
Istnieje wiele odmian pieprzu. Istnieje wiele odmian pieprzu. Warto wiedzieć, że pieprz czarny, czerwony i zielony to owoce tej samej rośliny.
Pieprz czarny to niedojrzałe owoce, które są suszone na słońcu, a następnie poddawane fermentacji. W ten sposób uzyskuje swój charakterystyczny czarny kolor. Pieprz czarny jest najbardziej aromatyczną i smakowitą odmianą pieprzu.
Pieprz biały to dojrzałe owoce papryki. Po zebraniu należy je namoczyć w wodzie, a następnie usunąć wierzchnią warstwę rośliny. Paprykę suszy się, aby wybielała aż do wyschnięcia. Chociaż pieprz biały ma silny aromat, jego smak jest łagodniejszy niż pieprzu czarnego.
Pieprz zielony są to niedojrzałe ziarna. Suszy się je w niskiej temperaturze, aby zachowały swój zielony kolor. Można go konserwować w solance i marynować w kwasie mlekowym lub octowym. Najłagodniejszą odmianą pieprzu jest pieprz zielony.
Dojrzałe owoce pieprzu nazywane są "pieprzem czerwonym" lub "pieprzem różowym". Ziarna pieprzu marynuje się w occie lub solance, a nie pozbawia się ich skórki. Smakuje podobnie jak pieprz zielony. Ma delikatny żywiczny zapach.
Pieprz cytrynowy to mieszanka czarnej lub białej papryki z kwasem cytrynowym. Nadaje mu to żółtawy kolor i lekko cytrynowy aromat.
Pieprz - właściwości zdrowotne.
Piperyna, alkaloid znajdujący się w wierzchniej warstwie skórki papryki, jest odpowiedzialna za właściwości zdrowotne pieprzu.
Uważa się, że ma ona właściwości odchudzające. Zwiększona emisja energii cieplnej przez piperynę w organizmie może prowadzić do intensywniejszego spalania i większego zużycia rezerw tłuszczowych.
Piperyna spowalnia wzrost komórek tłuszczowych. Stymuluje również produkcję soków żołądkowych, co przyspiesza trawienie. Proces ten może również zwiększać apetyt.
Ze względu na zawartość piperyny pieprz zwiększa wchłanianie witamin, minerałów i składników odżywczych.
Zwiększa również wchłanianie kurkuminy o 2000%. Z tego powodu ma działanie odkażające i przeciwzapalne. Piperyna ma również właściwości przeciwbiegunkowe i immunostymulujące. Działa również moczopędnie i pomaga w usuwaniu toksyn.
Piperyna jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Piperyna ma właściwości przeciwnowotworowe.
Piperyna zwiększa również poziom melanocytów w organizmie. Z tego powodu jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na bielactwo.