Oregano

Oregano

Właściwości przyprawy oregano, wartość odżywcza i zastosowanie.

Oregano można stosować na wiele sposobów. Występuje dziko w Europie, a także w Azji i Afryce Północnej. Przyprawa ta jest zarówno przyprawą kulinarną, jak i prozdrowotną. Oregano, dzięki wysokiemu stężeniu olejków lotnych, jest skuteczną bronią przeciwko wielu rodzajom infekcji.

Oregano jest bardzo popularną przyprawą
Właściwą nazwą botaniczną jest oregano zwyczajne. Jest ono rzadko stosowane i prawie nigdy nie można go zobaczyć w sklepach. Używa się także nazwy "dziki majeranek", co wskazuje na bliskie podobieństwo majeranku i oregano. Obie rośliny należą do rodziny majerankowatych, mają podobny wygląd i właściwości. Majeranek pachnie bardziej słodko-gorzko i aromatycznie niż oregano, które jest słodko-gorzkie i pieprzne.
Oregano jest przyprawą popularną w Polsce. Ponieważ występuje powszechnie w całej Europie, jest niedrogie i bardzo popularne. Można je znaleźć w gęstych lasach, żywych łanach trawy, na skrajach lasów i na zboczach wzgórz. Preferuje suche podłoże i ma bardzo małe wymagania glebowe. Jak rozpoznać oregano Oregano charakteryzuje się sztywną, owłosioną i wzniesioną łodygą o wysokości około 80 cm. Liście są naprzeciwległe, ogonkowe lub jajowate i mają ostre brzegi. Następnie tworzą się kwiatostany gęsto ułożonych kwiatów z wystającymi purpurowymi i różowymi pręcikami. Chociaż oregano nie jest rośliną charakterystyczną, zwłaszcza poza okresem kwitnienia, można je rozpoznać po intensywnym zapachu. Olejek eteryczny z roślin oregano, który ma wiele zalet leczniczych i kosmetycznych, zawiera najwięcej gruczołów zapachowych.

Właściwości i cechy charakterystyczne oregano.

Oregano można opisać jako przyprawę pikantną, gorzką i intensywną. Jest ono jednak orzeźwiające i łagodne. Jest namiętnie używane przez Włochów do przyrządzania pizzy i makaronów. Świetnie nadaje się do marynat, zup, sosów, serów, mięs i ryb. Świetnie komponuje się z fasolą, pomidorami i cukinią. Można go używać w mieszankach przyprawowych, takich jak. Jest znanym składnikiem mieszanek przyprawowych, np. herbes de Provence. Używa się go do produkcji wermutów, likierów i innych aromatycznych napojów.
Dobroczynny wpływ pora na układ trawienny jest oczywisty. Wspomaga trawienie ciężkich posiłków, zwiększa wydzielanie żółci i soków żołądkowych oraz działa wiatropędnie. Nie należy go stosować w nadmiarze, ponieważ może przytłoczyć smak potrawy. Aby w pełni wykorzystać możliwości tej przyprawy, można przygotować napar ziołowy. Wystarczy zagotować trochę wody i dodać do niej dwie łyżki suszonego oregano. Odstawić na 15 minut, a następnie pić trzy razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem.

Oregano w medycynie naturalnej.

Dziki majeranek jest bogaty w związki fenolowe. Zapobiegają one procesom rakotwórczym i usuwają nadmiar wolnych rodników. Oregano jest również znane z tego, że zapobiega chorobom serca i cukrzycy. W medycynie naturalnej stosuje się go jako środek wykrztuśny i łagodzący przy infekcjach dróg oddechowych. Dobrze wpływa na wątrobę i zdrowie jelit, a także odtruwa i dezynfekuje. Działa przeciwskurczowo, uspokajająco i wyciszająco. Może być stosowany w leczeniu reumatyzmu, wrzodów, nerwicy, migreny i bezsenności. Oregano sprawia, że posiłki są bardziej pożywne, ponieważ zawiera białko, tłuszcze i węglowodany. Zawiera witaminy A, B, B1, B3, B6 i B9, witaminę C, E i K, a także sole mineralne, takie jak cynk, fosfor i magnez.

Oregano - świeże czy suszone?

Suszone oregano, obok soli, pieprzu i wspomnianego majeranku, to kolejna przyprawa, którą można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Świeże oregano można również znaleźć w doniczkach w lepiej zaopatrzonych marketach i supermarketach.
Oregano można uprawiać zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce. Wymaga jedynie odpowiedniej gleby i regularnego podlewania. Toleruje glebę ubogą, suchą, a nawet piaszczystą, o ile jest ona dobrze zdrenowana i przepuszczalna. Oregano wymaga pełnego słońca. Może tolerować intensywne nasłonecznienie, pod warunkiem że jest odpowiednio podlewane. Pojedynczy wysiew oregano daje dużo ziół przez około 5 lat, ponieważ jest to roślina wieloletnia. Po tym okresie warto je odnowić, ponieważ roślina traci swoje właściwości aromatyczne i gęstość. Oregano należy wysiewać w przepuszczalnej glebie w okresie od kwietnia do maja w odstępach około 30 cm. W ten sposób zapewnimy mu miejsce osłonięte od wiatru. Siewki należy zacząć wysiewać w marcu. Jednak najlepszym momentem na rozpoczęcie sadzenia jest koniec maja/wczesny czerwiec.

Olejek z oregano ma działanie łagodzące i dezynfekujące.

Bogate związki lotne oregano można wykorzystać do produkcji naturalnego olejku eterycznego, olejku tymolowego. Zawarte w olejku tymolowym karwakrol, tymol i właściwości grzybobójcze sprawiają, że ma on zarówno właściwości bakteriobójcze, jak i grzybobójcze. Jest skuteczny w zwalczaniu drożdży i salmonelli.
Olejek z oregano jest dostępny zewnętrznie i doustnie. Kilka kropli olejku można wetrzeć pod nos, aby poprawić oddychanie i udrożnić zatkane zatoki. Ciepła woda zmieszana z odrobiną olejku z oregano może być stosowana w celu złagodzenia bólów menstruacyjnych i rozkurczowych. Aby odkazić skórę przed zakażeniem, można dodać odrobinę olejku oregano do szamponu, żelu pod prysznic i szamponu do włosów. Zalecane są kąpiele z olejkiem tymolowym lub maści na bóle stawów. Można go wcierać w dziąsła, aby złagodzić ból zębów.
Oregano, nietrudna w uprawie roślina przyprawowa, może być również stosowana w ziołolecznictwie. Łatwo ją uprawiać w domu. Suszone oregano wzbogaca potrawy swoim silnym aromatem i ma korzystny wpływ na układ trawienny. Olejkiem eterycznym z liści oregano można leczyć stany zapalne i infekcje.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.