Majeranek

Majeranek

Majeranek - właściwości i zastosowanie w kuchni.

Majeranek był używany w starożytności jako symbol miłości i szczęścia. Dzięki niemu potrawy ciężkostrawne stają się łatwiejsze i delikatniejsze. Majeranek jest przydatny nie tylko w kuchni. Można go również stosować w leczeniu wielu schorzeń, zwłaszcza tych związanych z układem pokarmowym. Jakie tajemnice skrywa ta aromatyczna i pyszna przyprawa? Dowiedz się wszystkiego o majeranku
Majeranek jest blisko spokrewniony z oregano. Przyprawy te często są ze sobą mylone, mimo że mają różne smaki i zapachy. W czasach Imperium Rzymskiego roślina ta była używana jako afrodyzjak i symbol miłości. W średniowieczu majeranek był używany do dekorowania strojów gości weselnych, aby zapewnić im poczucie szczęścia w nowym życiu. Przez pewien czas majeranek był stosowany jako przyprawa do piwa, zanim wprowadzono chmiel, który jest powszechnie stosowany do dziś. Liście majeranku są popularnym dodatkiem do wielu różnych potraw. Mają też wiele właściwości leczniczych.

Majeranek - charakterystyka ogólna.

Majeranek, przyprawa, którą wszyscy znamy, jest wytwarzany z liści majeranku (Origanum Majorana), należącego do rodziny jasnotowatych. Można je znaleźć dziko rosnące w Turcji i na Cyprze. Występuje w wielu częściach świata, także w Polsce. Preferuje słońce i żyzną glebę. Delikatne nasiona majeranku nie powinny być zakopywane zbyt głęboko, ponieważ nie będą w stanie przebić się przez grubą warstwę gleby. Zioło to nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych i jest bardzo łatwe w uprawie. Ważne jest, aby chronić je przed mrozem.
Majeranek nie jest duży, ale osiąga maksymalną wysokość 50 cm. Łodygi są gęsto pokryte małymi, jasnozielonymi liśćmi i rosną bardzo gęsto. Od lipca do pierwszych jesiennych przymrozków kwitną małe różowe lub białe kwiaty. Roślina rodzi również beżowe owoce o charakterystycznym zapachu.

Majeranek może być stosowany w kuchni.

Do gotowania można używać świeżych lub suszonych liści majeranku. Przyprawa ta może być stosowana w wielu potrawach, zwłaszcza tych ciężkostrawnych. Zioło to warto dodawać do wszelkich dań, w których wykorzystuje się tłuste mięsa. Prawdziwą wojskową grochówkę można przyrządzić z boczkiem i kiełbasą. Inne zupy, takie jak pomidorowa, fasolowa czy krem z soczewicy, również skorzystają z właściwości zmiękczających przyprawy. Ziele można również dodawać do wielu sosów. Szczególnie dobrze komponuje się z potrawami z pomidorów, dlatego jest tak często stosowany w kuchni włoskiej. Majeranek może także wzbogacić smak i aromat dań rybnych. Majeranek może być również stosowany w celu podkreślenia smaku i aromatu potraw rybnych, takich jak potrawy z kapusty (np. bigos), pasztety lub dressingi, a także sałatki i zwykłe ziemniaki. Majeranek jest czasem nazywany "kiełbasianym zielem". Roślina ta jest używana do nadawania koloru domowym kiełbasom. Świetnie komponuje się także z drobiem, jagnięciną i cielęciną.

Gdzie warto dodawać majeranek?
- Zupa grochowa
- Zupa fasolowa
- Kapusta duszona
- Żurek
- Zupa pomidorowa
- Pizza
- Sos Bolognese
- Kiełbasa domowej roboty
- Fasolka po bretońsku
- Gulasz paprykowy
- Karkówka z grilla

Majeranek ma właściwości lecznicze.

Majeranek może okazać się pomocny w różnych dolegliwościach. Majeranek jest dobry przy niestrawności, zapaleniu żołądka i innych dolegliwościach. Majeranek pobudza wydzielanie soków trawiennych poprzez stymulację odpowiednich narządów. Wpływa również na prawidłową perystaltykę jelit. Majeranek może być również stosowany w leczeniu przeziębienia. Napar z majeranku to ciepła i kojąca kuracja, która ma działanie przeciwzapalne. Jest również skutecznym środkiem na uciążliwe przeziębienie. Zioło to może być również stosowane w leczeniu bólów głowy, zapalenia zatok i problemów z krążeniem.
W majeranku znajduje się olejek eteryczny. Uważa się, że zawiera go od 0,5 do 3,5%. Jest bogaty w borneol i terpineol.

Czy wiesz, że majeranek jest rodzajem ?

Majeranek może być również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Olejki aromatyczne są wykorzystywane na przykład do produkcji perfum.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.