Liść laurowy

Liść laurowy

Liść laurowy - dodatek do potraw na poziomie olimpijskim.

W czasach starożytnych gładkie, oliwkowozielone liście laurowe, znane również pod nazwą drzewa laurowego, były bardzo popularne. Te same liście laurowe, których dziś używamy do przyprawiania zup i sosów, były używane w świątyniach cesarzy rzymskich i greckich olimpijczyków.
Całe gałązki były tradycyjnie używane do zwycięskiego okrążenia, ponieważ w czasach starożytnych uważano je za niezwykle cenne. Liście laurowe uważano również za panaceum na niemal wszystkie dolegliwości. Obecnie z powodzeniem stosuje się je jako dodatek do żywności, a powszechnie znane są pod nazwą "liść laurowy".

Więcej niż przyprawa.

Często używa się go w zupach i daniach jednogarnkowych, ale niektórzy błędnie uważają, że ma on tylko zastosowanie kulinarne. Trudno o większą pomyłkę. Liść laurowy jest stosowany w kuchni i kosmetyce jako składnik płukanek i maseczek do włosów.
Pomogą one ulżyć Twojemu układowi trawiennemu
Suche liście laurowe można stosować do przyprawiania ciężkich dań, takich jak gulasze mięsne i pieczenie. Stanowią również doskonały dodatek do zup. Są nieodłącznym składnikiem indyjskiej mieszanki przyprawowej garam masala. Trudno wyobrazić sobie bez nich tradycyjne polskie potrawy, takie jak barszcz, żurek czy rosół. Liście laurowe są łagodnie gorzkie i pikantne.

Liść laurowy można wykorzystać na wiele sposobów.

Zwykle dodaje się całe liście do przepisu podczas gotowania. Liście można również rozgnieść w dłoniach, aby przygotować domowej roboty kiełbaski lub pasztet. Liście należy zaparzać wodą przez kilka godzin, aby uzyskać napar, wywar lub tonik. Liście laurowe mogą być również stosowane do odstraszania szkodników, takich jak muchy. Stosować w miejscach, w których zadomowiły się mole, np. w kuchni lub szafie.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.