Kurkuma
Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, zapachem i kolorem. Jest używana jako lek i przyprawa od tysięcy lat, zwłaszcza w Ajurwedzie. Kurkuma. Dowiedz się więcej o jej właściwościach prozdrowotnych.
Kurkuma to wysuszone kłącze Curcuma longa. Roślina ta znana jest ze swoich szczególnych właściwości zdrowotnych, które odkryto 2000 lat temu przed Chrystusem. Jest ona najczęściej spożywana w Indiach, gdzie często dodaje się ją do wielu potraw, przypraw i napojów. Uważa się, że regularne spożywanie tego zioła odpowiada za niską zachorowalność na chorobę Alzheimera w Indiach.
Co to jest kurkuma?
Kurkuma zawiera między innymi:
-białka,
-olejki eteryczne,
-związki polifenolowe,
-kurkuminoidy (w tym kurkuminę).
Najbardziej zbadanym związkiem w kurkumie jest kurkumina. Kurkumina jest najlepiej przebadanym związkiem w kurkumie. Niewielka ilość tej przyprawy może nadać potrawie charakterystyczny smak i ma niezwykłe korzyści zdrowotne.
Jakie właściwości ma kurkuma?
Kurkuma jest znana ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych, z których większość zawdzięcza kurkuminie.
Należą do nich:
Działanie antybakteryjne, dzięki któremu kurkuma jest przydatna do konserwowania żywności.
Silne działanie przeciwutleniające i obniżające ryzyko stanów zapalnych w organizmie
Ma właściwości przeciwzapalne i jest skuteczna w zwalczaniu infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. Łagodzi stany zapalne i wspomaga szybsze gojenie się ran.
Właściwości immunomodulujące, które wspomagają nasz układ odpornościowy.
Ma właściwości antynowotworowe, ponieważ zapobiega tworzeniu się naczyń krwionośnych, które odżywiają guzy.
Ma działanie oczyszczające: oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega wzdęciom i reguluje procesy trawienne.
Nawilża i pielęgnuje skórę. Kurkuma pomaga usuwać przebarwienia i poprawia stan zdrowia skóry. Maseczka na twarz wykonana z kurkumy może pomóc w redukcji zmarszczek.
Dyskomfort związany z reumatoidalnym zapaleniem stawów może być zmniejszony dzięki kurkumie lub zawartej w niej kurkuminie. Kurkumina wywiera szereg efektów na układ nerwowy, w tym może zmniejszać depresję i łagodzić objawy związane z demencją. Poprawia również funkcje poznawcze.
Kurkuma w kuchni - o czym warto pamiętać?
Kurkumę można stosować w potrawach warzywnych oraz jako dodatek do ryżu. Nadaje zupom, sosom i sałatkom bogaty, intensywny smak.
Należy pamiętać, że kurkuma może być bardzo intensywna i powinna być używana tylko w bardzo małych ilościach. Najlepsze rezultaty uzyskasz, mieszając kurkumę z pieprzem lub papryką. Zwiększy to jej wchłanianie przez organizm 2000 razy.
Kurkumę można również podawać w postaci soku, ale nie jest to rozwiązanie odpowiednie dla wszystkich.
Kurkuma w suplementach diety.
Kurkumina stanowi zaledwie 2-5% kurkumy. Dlatego osoby zainteresowane jej właściwościami leczniczymi powinny przyjmować ją w formie suplementu diety. Można go kupić w większości aptek.