Kozieradka
Kozieradka: zastosowanie w kuchni, specyfika.
Kozieradka, jedno z najstarszych ziół stosowanych w medycynie, jest bardzo ważną rośliną. Właściwości lecznicze kozieradki zostały poznane już w starożytności i była ona stosowana w leczeniu chorób skóry. Żółte nasiona kozieradki można stosować jako przyprawę do wielu potraw. Dowiedz się więcej o zastosowaniach kozieradki.
Kozieradka występowała pierwotnie w Europie Wschodniej i na Kaukazie. Wkrótce roślina rozprzestrzeniła się na całym świecie i stała się cennym składnikiem leczniczym i kulinarnym. Wiadomo, że właściwości tej rośliny zostały poznane na Bliskim Wschodzie już cztery tysiąclecia temu. Archeolodzy znaleźli w Tell Halal (Irak) zwęglone nasiona kozieradki, które pochodzą z tego okresu. W grobowcu Tutanchamona również znajdowały się suszone nasiona tej rośliny. Ta niezwykle aromatyczna przyprawa jest cennym dodatkiem do wielu potraw, szczególnie tych orientalnych. Podobnie jak w przeszłości, roślina ta może być również stosowana w leczeniu różnych problemów zdrowotnych. Jest to szczególnie korzystne dla osób z przewlekłymi problemami i zdrowym trawieniem.
Kozieradka - opis ogólny.
Kozieradka pospolita, znana również pod łacińską nazwą Trigonella foenumgraecum, to gatunek rośliny należący do rodziny bobowatych (Fabaceae). Można ją znaleźć niemal wszędzie. Kozieradka znana jest również jako kozieradka pospolita i kozieradka pospolita. Określenie "greckie siano" jest bezpośrednim tłumaczeniem z łaciny. Kozieradka może być uprawiana na żyznych, bogatych w wapń terenach. Potrzebuje dużo światła słonecznego i ochrony przed wiatrem. Nasiona kiełkują po 14 dniach. Kozieradka, roślina jednoroczna, ma silnie i słabo rozgałęziającą się łodygę, która osiąga wysokość 50 cm. Liście kozieradki są zawsze trójlistkowe na jednej gałązce. Mają jajowaty kształt i rosną w długich, trójlistkowych formach. Cała roślina może być suszona. Najcenniejszą częścią kozieradki są twarde, żółte nasiona o nieregularnym kształcie. Znajdują się one w wygiętym strąku. Można je suszyć w całości lub zmielić na drobny proszek. Opisuje się je jako posiadające silny i słodki aromat, natomiast ich smak jest wyraźnie gorzki.
Smak jest wyraźnie gorzki.
Kozieradka może być używana w kuchni.
Kozieradkę można wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów. Po pierwsze, przyprawa wytwarzana z jej nasion jest kluczowym składnikiem tradycyjnych przepisów curry. Można ją również znaleźć jako składnik orientalnej kompozycji panchphoron, jemeńskiej przyprawy Saltah oraz bułgarskiej "kolorowej soli" - mieszanki kozieradki i kapusty, a także wielu innych aromatycznych ziół. Liście i nasiona tej rośliny świetnie nadają się do dań mięsnych. Ich ostry aromat urozmaica dania z drobiu, takie jak np. klasyczny kurczak w sosie curry, cielęcina, wołowina i ryby (zwłaszcza tuńczyk i makrela). Kozieradka jest także dobrą przyprawą dodającą aromatu marynatom do mięs. Kozieradkę można również stosować w zupach i sałatkach, a także w twarogu, makaronach, dipach, dressingach i innych sosach.
Proszek z nasion może być również stosowany w wyrobach cukierniczych. Na przykład do halwy dodaje się szczyptę kozieradki. Przyprawę można także stosować do pieczenia chleba, a ze świeżych liści można przyrządzić aromatyczną herbatę.
Do czego dodawać kozieradkę?
- Kurczak w sosie curry
- Falafel
Musztarda
- Chałka
Chutney
Hummus
- Chleb domowej roboty
- Pieczone ziemniaki
- Dip jogurtowy
- Pasta z fasoli
Kozieradka ma właściwości lecznicze.
Kozieradkę stosuje się przede wszystkim w leczeniu problemów żołądkowych. Ma ona pozytywny wpływ na trawienie, eliminując zaparcia i wzdęcia, poprawiając perystaltykę jelit, pobudzając apetyt i usprawniając proces trawienia. Ze względu na związki chemiczne zawarte w nasionach, które chronią błonę śluzową przed stanami zapalnymi i leczą je, wyciąg może być stosowany w walce z wrzodami żołądka. Kozieradka chroni komórki wątroby, między innymi zapobiega przedostawaniu się toksyn do jej włókien i pozbywa się pasożytów w przewodzie pokarmowym. Badania wykazały, że warto rozważyć stosowanie tej przyprawy jako środka zapobiegającego rakowi jelita grubego i hemoroidom.
Wykazano również, że kozieradka ma pozytywny wpływ na zdrowie innych części ciała. Skutecznie obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dlatego może być stosowana jako naturalny środek zapobiegający zawałowi serca, chorobie wieńcowej i miażdżycy. Stosuje się ją w leczeniu chorób zatok i płuc, a także w niektórych schorzeniach skóry (np. w leczeniu trądziku, czyraków i ropni). Kozieradka pospolita może być również stosowana w leczeniu drobnych urazów, takich jak stłuczenia. Warto zauważyć, że nadmierne stosowanie tej przyprawy może zmienić zapach potu i moczu.
Czy wiesz, że...?
Kozieradka nazywana jest "ziołem kulturystów". Nazwa kozieradka pochodzi od zdolności tej rośliny do redukcji tkanki tłuszczowej i zwiększania poziomu testosteronu.
Dowody sugerują, że zioło to może mieć działanie antydepresyjne. Kozieradka może być również stosowana w celu wzmocnienia włosów i przeciwdziałania ich wypadaniu.