Kmin rzymski
Kmin rzymski jest doskonałym źródłem żelaza. Niewielką ilość tej przyprawy można dodać do dziennego spożycia żelaza. Często stosuje się go w leczeniu anemii i obfitych miesiączek.
Stosuje się go w leczeniu anemii, a także w celu obniżenia poziomu cholesterolu i walki z otyłością. Kmin rzymski obniża poziom złego cholesterolu i podwyższa poziom dobrego cholesterolu. Poprawia również profil lipidowy krwi u osób zmagających się z nadwagą, otyłością lub hipercholesterolemią.
Kmin rzymski na trawienie.
Kmin rzymski jest doskonałym naturalnym środkiem na problemy trawienne. Kminek pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych i zawiera tymol, który stymuluje enzymy trawienne.
Regulowanie poziomu cukru za pomocą kminku
Badania wykazały, że kmin rzymski może na pewien czas obniżyć poziom glukozy we krwi. Jest to przełom w leczeniu hiperglikemii. Wykazano również, że kmin rzymski może obniżać poziom mocznika we krwi. Zawarte w kminku kuminol i kuminaldehyd mają wpływ na wydzielanie insuliny. Badania te nie zostały jednak przeprowadzone na zwierzętach.
Kminek ma szereg skutków ubocznych.
Kmin rzymski jest środkiem wykrztuśnym, ponieważ zawiera olejki eteryczne i środki dezynfekujące. Kminek zmniejsza ilość flegmy zalegającej w drogach oddechowych. Ułatwia to leczenie uporczywego kaszlu. Dlatego zaleca się jego stosowanie w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych.
Badania wykazały również, że kmin rzymski może zmniejszać liczbę napadów padaczkowych. Dotyczy to również stosowania olejków eterycznych z tej rośliny.
Kmin rzymski jest bogaty w aldehyd, który hamuje rozwój bakterii skórnych. Olejki eteryczne z kminu rzymskiego mogą być stosowane w celu zapobiegania rozwojowi wielu infekcji bakteryjnych, a także jako środek przeciwgrzybiczy dla skóry.
Kmin rzymski - zastosowanie w kuchni.
Kmin rzymski jest przyprawą o łagodnie gorzkim i pikantnym smaku. Jest często stosowany w potrawach jako przyprawa, zarówno jako składnik mielony, jak i nasiona. Można go używać jako samodzielnej przyprawy lub w aromatycznych mieszankach, takich jak garam masala czy curry. Można go stosować w wielu potrawach, w tym w mięsach, rybach i zupach.