Kardamon
Co to jest kardamon?
Kardamon malabarski to roślina wieloletnia występująca na półwyspie Indii, spotykana również w Chinach. Elettaria cardamomum, roślina podobna do kardamonu, należąca do tej samej rodziny co imbir, ma małe brązowawe lub czerwonawe nasiona zamknięte w trójkomorowych torebkach. Olejek kardamonowy nadaje im silny, korzenny zapach. Chociaż kardamon jest stosowany przede wszystkim jako przyprawa, wykorzystuje się go również w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia przeziębień i innych problemów trawiennych.
Jedną z najdroższych przypraw na świecie jest kardamon zielony. Czarny kardamon, który można znaleźć w Himalajach, ma nieco inny zapach. Najlepiej nadaje się do dań wytrawnych, ponieważ jest żywiczny i dymny.
Kardamon - korzyści lecznicze.
Olejek eteryczny kardamonu jest odpowiedzialny za szeroką gamę korzyści zdrowotnych. Liczne badania wykazały, że nasiona kardamonu mają korzystny wpływ na:
-łagodzenie nudności, wymiotów;
-niestrawność, problemy trawienne i nadmierne wzdęcia;
nieświeży oddech (halitoza).
-Zapalenie gardła (jako płukanka).
-zapalenie pęcherzyka żółciowego, kamica nerkowa.
Właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i antybakteryjne kardamonu wynikają z wysokiej zawartości octanu terpinylu (44%) oraz cineolu (11%). Kardamon może być stosowany do leczenia infekcji jamy ustnej oraz gojenia ran i owrzodzeń. Kardamon można również żuć w całości po jedzeniu, aby odświeżyć oddech.
Jak stosować kardamon?
Charakterystyczny smak kardamonu sprawia, że jest on popularnym składnikiem kuchni indyjskiej. Jest on słodki, pikantny i lekko palący. Jest częstym składnikiem dań kuchni indyjskiej, takich jak garam masala czy curry.
Kardamon jest dostępny w postaci całej lub zmielonej. Mielony kardamon ma bardziej intensywny aromat, ponieważ szybko odparowuje. Świeżo rozgnieciony kardamon powinien być używany w mniejszych ilościach.
Jakie są inne zastosowania kardamonu? Można go używać zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Dobrze komponuje się z mięsem, ryżem i ciastami. Kardamon jest doskonałym dodatkiem do herbaty lub kawy.
Kardamon jest środkiem wspomagającym odchudzanie
Kardamon może mieć pozytywny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i trójglicerydów. Aby to potwierdzić, konieczne są jednak dalsze badania. Regularne stosowanie nasion kardamonu może również pomóc w regeneracji wątroby i obniżyć wyniki testów wątrobowych. Kardamon znany jest również z właściwości odchudzających, stymulujących trawienie, zwiększających metabolizm i usuwających nadmiar wody.
Aby uzyskać takie rezultaty, warto pić wodę z kardamonem. Do wody można dodać rozgrzewające przyprawy, takie jak imbir lub kurkuma, aby zwiększyć efekty odchudzające.
Przeciwwskazania do stosowania kardamonu.
Alergia kontaktowa jest jednym z możliwych przeciwwskazań do stosowania kardamonu. Występuje ona jednak rzadko. Objawy obejmują pokrzywkę, obrzęk i wysypkę.
Nie jest jasne, czy kardamon może być stosowany w czasie ciąży lub laktacji. Przyprawę tę należy stosować z zachowaniem ostrożności.
Kardamon może również wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Należą do nich leki przeciwzakrzepowe, przeciwdepresyjne i aspiryna.