Goździki

Goździki

Goździki można stosować na wiele sposobów. Goździki są znane ze swoich właściwości znieczulających i odświeżających. Dlatego żucie lub ssanie goździków może być doskonałym sposobem na pozbycie się nieświeżego oddechu i bólu zębów. Krem z olejkiem goździkowym może być stosowany w celu zapobiegania przedwczesnemu wytryskowi. Można również dowiedzieć się o innych korzyściach, jakie mogą przynieść goździki.

Goździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Azji. Właściwości lecznicze tej przyprawy są znane od ponad 2 000 lat. W czasach dynastii Han starożytne Chiny stosowały tę przyprawę ze względu na jej właściwości lecznicze.
Czterysta lat później goździki zostały przywiezione do Wenecji przez arabskich kupców. Stamtąd rozprzestrzenił się na całą Europę. Jego właściwości lecznicze są cenione do dziś. Wynika to z obecności eugenolu, substancji, która zmniejsza stan zapalny i hamuje infekcje drożdżakowe. Spowalnia również rozwój nowotworów. Goździki były również stosowane w leczeniu innych schorzeń.

Obniżenie cholesterolu dzięki goździkom
Według badań już kilka gramów goździków dziennie może zwiększyć produkcję insuliny i obniżyć poziom cholesterolu. Wszystkie osoby, które jadły goździki, miały niższy poziom glukozy, cholesterolu i trójglicerydów, niezależnie od ich spożycia. Poziom "dobrego cholesterolu HDL" pozostał niezmieniony. Olejek goździkowy zapobiegał również tworzeniu się grupy nadtlenkowej lipidów, która może prowadzić do zawału serca.

Leki na przeziębienie: Goździki
Właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe goździków pomogą Ci wyleczyć się z przeziębienia lub grypy. Goździki mogą złagodzić ból gardła i odblokować zatkany nos. Warto zaparzyć filiżankę herbaty z goździkami podczas zimowych i jesiennych chorób. Osobom zdrowym polecamy ciepłe zimowe wieczory z grzanym winem i goździkami.

Świeży oddech dzięki goździkom
Nieprzyjemnych zapachów można się pozbyć, ssąc całe goździki, takie jak np. czosnek. Według legendy, za czasów dynastii Han poddani musieli wkładać goździki do ust, zanim stanęli przed obliczem cesarza. Miało to na celu zneutralizowanie nieświeżego oddechu.

Goździki - zastosowanie w gotowaniu

Goździki mają wyraźny aromat. Mają słodki, ciepły i pikantny smak. Całe goździki można również stosować w ponczach i grzanych winach, a także w sosach mięsnych, owocowych i kompotach. Świetnie nadają się do marynowanych mięs, takich jak wieprzowina i baranina. Wzbogacają smak kiszonej kapusty w połączeniu z cebulą i liśćmi kalarepy. Dobrze komponują się także z rosołem i potrawami z grzybów. Sproszkowaną przyprawę można dodawać do pasztetów, pasztetowych i farszów. Jest niezbędnym składnikiem świątecznych ciast i ciasteczek.

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.