Gorczyca
Małe kuleczki gorczycy to zasługa tego zioła. Choć są małe i niepozorne, zawierają mnóstwo smaku. Istnieje wiele odmian rośliny, o której mówimy. Wyróżnia się gorczycę czerwoną, czarną i białą. Zarówno gorczycę białą, jak i czarną można stosować w bardzo podobny sposób. Ponieważ właściwości wszystkich trzech rodzajów musztardy są bardzo podobne, dlatego są one tak popularne.
Musztarda jest bardzo popularnym składnikiem. Można ją dodawać do marynat, marynat i kiszonych sałatek. Znana na całym świecie przyprawa musztardowa do zimnych mięs jest przygotowywana ze zmielonych nasion gorczycy i oleju. Stosuje się ją również jako lek ludowy. Znana jest także jako afrodyzjak.
Sekret musztardy. Pochodzenie wyjątkowych i charakterystycznych właściwości musztardy jest dla większości ludzi tajemnicą. Synapina to substancja, która nadaje temu ziołu gorzki, ale wyjątkowy smak. Każda odmiana musztardy smakuje inaczej. Zarówno gorczyca czarna, jak i biała są łagodne, natomiast gorczyca czerwona może być gorzka i piekąca. Właściwości lecznicze synapiny są również wyjaśnione przez gorczycę.
Gorczyca biała w zbliżeniu Europa Południowa jest ojczyzną gorczycy białej. Ma ona jasne nasiona i złotożółte kwiaty. Roślina ta może być stosowana jako przyprawa lub miód, z wyczuwalną nutą goryczy. Gorczyca biała może być stosowana do przyprawiania potraw, a także jako środek wspomagający leczenie i zapobieganie schorzeniom reumatologicznym oraz bólom stawów. To ostatnie można osiągnąć, stosując poduszki z gorczycy.
Gorczyca czarna w zbliżeniu. Ta roślina jest mieszańcem Azji i Afryki. Kwiaty są małe i żółte, ale nasiona ciemne. Gorczyca czarna ma wiele zastosowań. Gorczyca czarna jest stosowana w leczeniu diurezy, może być również używana jako naturalny środek przeciwzapalny oraz jako środek przeczyszczający. Nasiona gorczycy czarnej mogą łagodzić objawy choroby wrzodowej żołądka. Napary z nasion gorczycy mogą być stosowane w leczeniu stanów zapalnych gardła. Nasiona gorczycy czarnej można wykorzystać do uzyskania oleju musztardowego. Olej ten ma pozytywny wpływ na żołądek, trzustkę i wysokie ciśnienie krwi.
Poznaj z bliska gorczycę czarną Ta odmiana gorczycy pochodzi z Indii. Nasiona te są gorzkie i nadają się do wędzenia. Nasiona te są używane do produkcji pikantnych musztard, sarepskich. Działanie czarnej gorczycy jest podobne do działania gorczycy białej i ciemnej.
Musztarda dla domu. Musztardę stosuje się przede wszystkim jako dodatek do podlewanych octem ryb i warzyw. Można z niej robić płukanki lub okłady lecznicze. Wykonanie płukanki z gorczycy jest bardzo proste. Wystarczy dodać jedną łyżeczkę nasion gorczycy do szklanki wody i gotować przez kilka minut na małym ogniu. W leczeniu dolegliwości żołądkowych można pić wywar lub płukać nim gardło. Kompres przygotowuje się z nasion gorczycy, które gotuje się w wodzie, a następnie dokładnie rozciera. Powstałą masę należy nałożyć na bolące stawy za pomocą gazy. Na reumatyzm mogą też pomóc wspomniane poduszki z gorczycy. Są to bawełniane woreczki wypchane ziarnami tego zioła. Zazwyczaj umieszcza się je pod bolącymi stawami.