Galangal
Co to jest galangal?
Galangal to podstawowa przyprawa używana w kuchni tajskiej i indonezyjskiej. Przy pierwszym zetknięciu z tym kłączem często mylony jest z imbirem. Nie jest to zaskakujące, ponieważ oba kłącza należą do tej samej rodziny.
Galangal może być również nazywany galangą lub galgantem. Korzeń galangalu ma orzeźwiający cytrynowo-pieprzowy smak. Istnieją cztery rodzaje tej rośliny.
Alpinia galanga, czyli galangal większy, to gatunek rosnący głównie w Malezji i Tajlandii. Ma pomarańczowo-brązową barwę i jasnożółty lub blady miąższ.
Alpinia oficinarum, czyli mniejszy galangal, pochodzi z południowo-wschodnich Chin. Ma mocniejszy smak niż większe galangale. Wyróżnia się czerwonobrązowym, włóknistym miąższem.
Kaempferia galanga lub kencur to roślina uprawiana w Indonezji. Ta odmiana kencuru ma czerwonawy kolor i biały miąższ. Smak jest słodki i przyjemny.
Boesenbergia pandurata, zwana imbirem chińskim. Jest to odmiana inna niż pozostałe, o nietypowym kształcie, przypominającym dłoń z długimi palcami.
Wszystkie kłącza, pomimo różnic w ostrości poszczególnych odmian, mają ten sam imbirowo-cytrynowy smak i lekko gorzkawy posmak. Czasami można wyczuć lekką nutę sosnową. Galangal, podobnie jak imbir, doskonale nadaje się do stosowania z czosnkiem, imbirem, trawą cytrynową i chili.
Można go dodawać do zup, curry i gulaszu. Świetnie komponuje się z mięsem, rybami, drobiem i daniami wegetariańskimi.
Galangal, wbrew pozorom, można znaleźć w Polsce. Galangal nie jest wykorzystywany w kuchni, ale w perfumerii i piwowarstwie. Można go również używać do aromatyzowania żołądkowej wódki gorzkiej.
Galangal - właściwości lecznicze.
Kłącze galangalu może być wykorzystywane nie tylko w kuchni. Galangal, substancja lecznicza występująca w nim, wspomaga trawienie, łagodzi mdłości i objawy choroby lokomocyjnej. Galangal jest silnym środkiem przeciwbakteryjnym, który wzmacnia układ odpornościowy.
Pomaga również regulować poziom cukru we krwi. Obniża poziom "złego" cholesterolu. Może również pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej u osób otyłych.
Przyprawa galangal - gdzie ją stosować?
Kłącze galangalu jest niezwykle uniwersalną przyprawą, którą można stosować na wiele różnych sposobów. Często dodaje się ją do zup w kuchni tajskiej. Należą do nich zupa soto, tom yum kung lub tom kha kai. Galangal można również stosować do wzbogacania smaku owoców morza, ryb i sałatek warzywnych. Jamu przyrządza się z tartego korzenia.
Świeży galangal należy zawinąć w papier lub umieścić w papierowej torebce i przechowywać w lodówce. Dzięki temu można się nim cieszyć jak najdłużej. Galangal w proszku powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętych pojemnikach, np. szklanych słoikach. Świeży galangal, podobnie jak imbir, należy skrobać.
Przepisy na galangal.
Zupy to obowiązkowy element każdego azjatyckiego menu. Zupy te są bogate w smak i aromat. Można dodać do nich galangal lub imbir, aby uzyskać charakterystyczny smak. Ten wyjątkowy smak można wyczuć nawet przy bardzo małej ilości startego miąższu. Warto go dodać do wegetariańskiej zupy Pho.
Galangal może być również stosowany w kuchniach azjatyckich. Galangal może być stosowany zamiast imbiru do przyrządzania koktajli energetycznych i shotów na odporność. Zimą można go również używać do aromatyzowania aromatycznych herbat z dodatkiem syropu malinowego i goździków.
Pieprzne i cytrusowe nuty startego kłącza wzbogacą smak past warzywnych, zapiekanek warzywnych, shakshuka i curry.